Your browser does not support JavaScript!

تلفن

09196600444

ایمیل

مشاهده ایمیل

ساعت کاری

9 صبح تا 10 شب

12 گام برای یادگیری دوست داشتن خودتان

12 گام برای یادگیری دوست داشتن خودتان

دوست نداشتن خودتان می‌تواند به سلامتی‌تان آسیب وارد کند. این البته رخداد رایجی است که بسیاری از ما را تحت تأثیر قرار می‌دهد، ولی شما شایستۀ این هستید که بیاموزید چطور خودتان را دوست داشته باشید. دوست نداشتن خودتان ممکن است باعث کمبود اعتمادبه‌نفس بشود. همچنین می‌تواند مانع توانایی ریسک‌پذیری و لذت بردن شما از زندگی‌تان بشود. اگر قدر آدمی را که هستید ندانید، زندگی‌ای را هم که ساخته‌اید دوست نخواهید داشت. یادگیری دوست داشتن خودتان می‌تواند اعتمادبه‌نفس شما را تقویت کند و در رسیدن به اهداف یاری‌تان کند. می‌تواند کمکتان کند زندگی‌ای رضایت‌بخش توأم با روابطی معنادار داشته باشید. شما می‌توانید در زندگی‌تان تغییرات مفیدی ایجاد کنید که کمکتان کند یاد بگیرید خودتان را دوست داشته باشید و به زندگی‌تان عشق بورزید.

 

آیا دوست نداشتن خودتان طبیعی است؟
متخصصان می‌گویند که این غیرعادی نیست که آدم‌ها خودشان را دوست نداشته باشند. گاهی اوقات آدم‌ها به دلیل الگوهای فکری و احساسات منفی نمی‌توانند خودشان را دوست داشته باشند. ممکن است نسبت به خودشان احساس شرمساری داشته باشند که همین باعث می‌شود باور به وجود جنبه‌ای خوب در وجودشان برای آنها بسیار چالش‌برانگیز بشود. گاهی هم آدم‌ها به این دلیل از خودشان خوششان نمی‌آید که وقتی بچه بوده‌اند، خانوادۀ حمایتگر یا پرورش‌دهنده‌ای نداشته‌اند. درنتیجه ممکن است عزت نفس کمی داشته باشند و نسبت به خودشان احساس شفقت نکنند. این کمبود اعتمادبه‌نفس نیز به نوبۀ خود ممکن است منجر شود به جلب رضایت مردم برای اعتباریابی و داشتن حدومرزهایی خلل‌پذیر.

 

دوست داشتن خود را از کجا آغاز کنیم
شاید همین حالا عاشق خودتان نباشید، ولی برای رسیدن به آنجا می‌توانید گام‌هایی بردارید. گام برداشتن به سمت یافتن فضایی خنثی‌تر که در آن از خودتان بدتان نیاید ولی خیلی هم عاشق خودتان نباشید نقطۀ آغاز خوبی است. ادامه دادن این مسیر سرانجام شما را به جایی می‌رساند که عاشق همین آدمی بشوید که هستید. متخصصان معتقدند برخی از این گام‌ها به شرح زیر است:

 

1. مراقب خودتان باشید
یکی از پژوهش‌ها نشان می‌دهد که ورزش منظم و رژیم غذایی سالم می‌تواند سلامتی و به‌روزی عمومی شما را بهبود دهد. سعی کنید برنامه‌ای 12-3 ساعته برای فعالیت بدنی متوسط در طول هفته تنظیم کنید. می‌توانید بروید پیاده‌روی، یوگا کار کنید، کلاس بدنسازی بروید، دوچرخه‌سواری کنید و... همان‌طور که ورزش و خوردن غذای سالم برای سلامتی‌تان حیاتی است، باید از بیرون هم نسبت به آنچه هستید احساس خوبی داشته باشید. معنایش این است که حواستان به ظاهر و لباس پوشیدنتان هم باشد، به گونه‌ای که به شما احساس راحتی و اعتمادبه‌نفس بدهد. 

 

2. نقاط قوت خود را شناسایی کنید
وقتی خودتان را دوست ندارید، احتمالاً بر ضعف‌ها و کمبودهایتان تمرکز می‌کنید. چرخش روند فکری‌تان و اندیشیدن به نقاط قوتتان می‌تواند احساس بهتری به شما بدهد و کمی از این نگرش منفی را دور سازد. اگر این کار را طبیعی و خودبه‌خود نمی‌توانید انجام دهید، بد نیست به نوشتن روزانه بپردازید، دربارۀ جنبه‌هایی از خودتان که دوستش دارید و آنچه در آن توانایید؛ درنتیجه هرگاه که خلق‌وخویتان پایین بود، چیز مثبتی دارید که برگردید و مرورش کنید. همچنین می‌توانید به یکی از دوستانتان زنگ بزنید و از او بپرسید به نظرش شما چه توانایی‌ها و نقاط قوتی دارید.

 

3. قدردانی‌تان را از آنچه هستید ابراز کنید
تمرین قدردانی از طریق در آغوش گرفتن موهبت‌ها، توانایی‌ها و خودِ زندگی می‌تواند کمکتان کند که بیاموزید قدردان خودتان باشید. چنین کاری شما را قادر می‌سازد بر جنبه‌های مثبت زندگی‌تان تمرکز کنید، به‌جای اندیشیدن به آنچه دلتان می‌خواهد کاش جور دیگری می‌بود. می‌توانید به همۀ کارهای ساده‌ای فکر کنید که از طریق آنها هر روز دارید از خودتان مراقبت می‌کنید و وجودشان را بدیهی می‌پندارید. از خودتان سپاسگزار باشید بابت اینکه امروز بدنتان را حرکت داده‌اید، به خودتان غذا داده‌اید، سر کار رفته‌اید، به گل‌ها آب داده‌اید، تخت‌خوابتان را مرتب کرده‌اید و...
کارهایی که شما می‌کنید بیش از آن است که متوجهشان باشید، و این ارزشش را دارد که ثانیه‌ای مکث کنید و از خودتان قدردانی کنید بابت هرآنچه انجام می‌دهید. همچنین می‌توانید دقایقی را اختصاص دهید به سپاسگزاری از محیط و آدم‌هایی که به زندگی‌تان معنا می‌بخشند.

 

4. خودتان را با دیگران مقایسه نکنید
مقایسۀ خودتان با دیگران اغلب اوقات منجر می‌شود به دوست نداشتن خودتان. مقایسه کردن خودتان می‌تواند اعتمادبه‌نفستان را محو کند و باعث شود نسبت به ارزشتان دچار تردید شوید. اگر از چنین مقایسه‌هایی دست بکشید، احتمالاً متوجه خواهید شد که چقدر احساس بهتری پیدا کرده‌اید. هرگاه دریافتید که دارید خودتان را با دیگران مقایسه می‌کنید، سعی کنید به خودتان یادآوری کنید که پیروز‌ی‌های سایر آدم‌ها به معنای شکست‌های شما نیست و اینکه جای کافی برای همه هست که در زندگی‌شان رشد و ترقی کنند.

 

5. حضورتان را در شبکه‌های اجتماعی محدود کنید
اگر دارید خودتان را با آدم‌ها در شبکه‌های اجتماعی مقایسه می‌کنید، خوب است به یاد داشته باشید که دارید خودتان را با لحظات برگزیدۀ آنها مقایسه می‌کنید. اکثر عکس‌ها دستکاری می‌شوند تا بی‌عیب‌ونقص به نظر برسند و مقایسه کردن خودتان با آنها غیرمنصفانه است. اگر این موضوع در زندگی‌تان دارد به مسئله‌ای جدی تبدیل می‌شود، به محدود کردن وقت‌گذرانی در شبکه‌های اجتماعی بیندیشید. حتی اگر هفته‌ای فقط یک روز خودتان را از شبکه‌های اجتماعی دور کنید و بر دنیای واقعی تمرکز کنید، به پیشرفت خودتان کمک کرده‌اید و می‌تواند به شما یادآوری کنید که آنچه در شبکه‌های اجتماعی می‌گذرد درنهایت اصلاً اهمیتی ندارد. 

 

6. مثبت‌اندیش باشید
روند منفی‌اندیشی می‌تواند به دوست نداشتن خودتان منجر شود. شما می‌توانید روند اندیشه‌تان را عوض کنید و بر مثبت‌اندیشی تمرکز کنید تا کمکتان کند که قلمرویی بی‌طرف بیابید. مثبت‌اندیشی درنهایت می‌تواند به این منجر شود که عاشق خودتان بشوید، ولی باید گا‌م‌به‌گام پیش بروید. می‌توانید جایگزینی افکار منفی را با افکار مثبت بیازمایید و دیدگاهی خوش‌بینانه در زندگی‌تان در پیش بگیرید. این امر می‌تواند اعتمادبه‌نفس شما را افزایش دهد و کمکتان کند نسبت به آنچه هستید احساس بهتری پیدا کنید. پژوهش‌ها نشان می‌دهند که نشخوار اندیشه، یا تحلیل و تمرکز بر تروما یا رخدادی مربوط به گذشته، می‌تواند به افکار خودانتقادی منجر شود. چرخش طرز فکرتان و تمرکز کردن بر مثبت‌اندیشی در چنین موقعیت‌هایی ضروری است، در غیر این صورت ممکن است موجب افسردگی شود. ایجاد چنین تغییری در اندیشیدن ممکن است در ابتدا از روی اجبار به نظر برسد، ولی اشکالی ندارد. به تمرکز بر جنبه‌های مثبت بچسبید، سرانجام مثبت‌اندیشی خودبه‌خود پیدایش می‌شود و رخ می‌دهد. 

 

7. با دیگران مهربان باشید
مهربانی با دیگران می‌تواند کمکتان کند که خودتان را بیشتر دوست داشته باشید. رفتارهای مهربانانه می‌تواند اعتمادبه‌نفس شما را بهبود دهد، چرا که احساس خواهید کرد فردی مهربان و سخاوتمند هستید. بدون رفتارهای مهربانانه نسبت به دیگران ممکن است تصویرتان از خودتان خراب شود و درنهایت باعث شود خودتان را چندان دوست نداشته باشید.

 

8. خودتان را برای رخدادهای آتی آماده کنید
وقت گذاشتن برای آماده شدن برای رخدادهای آتی می‌تواند کمکتان کند که خودتان را دوست داشته باشید. مطالعه کردن برای آزمون‌ها و کنار گذاشتن زمان لازم برای آماده‌سازی خودتان می‌تواند کمکتان کند که به خودتان اعتماد کنید. اگر بدانید که هر آنچه برای رسیدن به اهدافتان ضروری بوده انجام داده‌اید، بیشتر احتمال دارد که نسبت به خودتان احساس خوبی داشته باشید. البته آزمون‌ها تنها چیزی نیستند که شما می‌توانید برایشان آماده شوید تا حس بهتری به خودتان پیدا کنید. همچنین می‌توانید برای جلسه‌های آینده، مهمانی‌های ناهار یا رخدادهای دیگر هم برنامه‌ریزی کنید. کمی وقت بگذارید و به همۀ تجربه‌های آیندۀ زندگی‌تان فکر کنید تا بتوانید برای آماده‌سازی خودتان هرچه می‌توانید، انجام دهید.

 

9. خودتان را در محاصرۀ آدم‌های مثبت قرار دهید
وقت گذراندن با آدم‌های ایرادگیر که شما را ویران می‌کنند و باعث می‌شوند احساس بدی به خودتان پیدا کنید، برایتان سودمند نیست. این کار ممکن است بر نحوۀ نگرش شما نسبت به خودتان اثر بگذارد. رها کردن هر فردی که موجب می‌شود احساس بی‌ارزشی کنید، می‌تواند یاری‌تان کند که بیاموزید خودتان را دوست داشته باشید. سعی کنید وقت بگذارید و گروه دوستانه‌ای تشکیل بدهید که از شما و رویاهایتان حمایت می‌کند. البته ممکن است انتقادهای سازنده‌ای هم داشته باشند، چرا که می‌خواهند شاهد رشد شما باشند. می‌توانید تمرکزتان را معطوف به افرادی کنید که بهترین‌ها را برایتان می‌خواهند و با افراد منفی نیز وقت کمتری بگذرانید.

 

10. برای خودتان هدف‌های کوچک و دست‌یافتنی بگذارید
دست یافتن به هدف‌ها باعث می‌شود احساس بهتری نسبت به خودتان پیدا کنید و کمکتان می‌کند که بیاموزید همین آدمی را که هستید دوست داشته باشید. همچنین می‌تواند کمکتان کند برای موفقیت‌های آینده‌تان آماده شوید، چون می‌دانید که می‌توانید به هدف‌هایتان برسید. می‌توانید هدف‌های کوچکی تعیین کنید که به‌راحتی قابل دستیابی باشند و همزمان خودتان را نیز به چالش بکشید. این کار کمکتان می‌کند نقاط قوت خود را بشناسید و عاشق همین آدمی بشوید که هستید. هر بار که به هدف خود رسیدید، چیز بیشتری برای دستیابی در دفعۀ بعد برای خودتان تعریف کنید. پیشرفت کردن در مسیر بازدهی قدرتمند است و کمکتان می‌کند باانگیزه بمانید و درعین‌حال به شما می‌آموزد خودتان را دوست داشته باشید.

 

11. شفقت نسبت به خود را تمرین کنید
تمرین خودشفقتی می‌تواند برای سلامتی‌تان و روند تفکرتان مفید واقع شود. به این ترتیب می‌توانید مثبت‌نگری‌تان را در زندگی افزایش دهید که همین کمک می‌کند به دوست داشتنِ بیشترِ خودتان. متخصصان می‌گویند که شفقت نسبت به خود یعنی مهربان بودن با خود، تمرین ذهن‌آگاهی و تمرکز کردن بر انسانیت.

 

12. روان‌درمانی را امتحان کنید
روان‌درمانی می‌تواند کمکتان کند آن دسته از عادت‌های منفی‌اندیشی را شناسایی کنید که نادرست یا آسیب‌رسان هستند. همچنین می‌تواند کمکتان کند با روش‌هایی برای کاستن استرس آشنا شوید و بر قسمت‌های مثبت زندگی‌تان متمرکز شوید. روان‌درمانگر می‌تواند یاری‌تان کند تا آن مسائل خاص زندگی‌تان را شناسایی کنید که به دوست نداشتن خودتان دامن می‌زند.

 

بیایید جمع‌بندی کنیم
این عادی است که آدم‌ها از خودشان خوششان نیاید، ولی شما می‌توانید به سوی سبک زندگی مثبت‌تری پیش بروید. البته احتمالاً به سرعت تمام از دوست نداشتن خودتان به عشق‌ورزی به خودتان نمی‌رسید، ولی می‌توانید قلمرویی خنثی پیدا کنید. همین که منطقه‌ای خنثی یافتید، می‌توانید شروع کنید به ساختن آن در مسیر یادگیریِ دوست داشتن خودتان. این راهکارها می‌توانند یاری‌تان کنند که به سبک زندگی بهتری برسید. شما شایستۀ عشق به خودتان هستید و از طریق تمرکز بر شفقت نسبت به خود و مثبت‌اندیشی می‌توانید به آن دست یابید. می‌توانید با یک یا دو راهکار از این فهرست شروع کنید و بعد بروید سراغ ایده‌های دیگر، یا می‌توانید همه‌شان را یکجا اجرا کنید. به‌هرحال هر تصمیمی که بگیرید، با کمک این گام‌های مفید می‌توانید متوجه تغییراتی در زندگی‌تان بشوید.
 

نظرتان را درمورد کارگاه با ما به اشتراک بگذارید