Your browser does not support JavaScript!

تلفن

09196600444

ایمیل

مشاهده ایمیل

ساعت کاری

9 صبح تا 10 شب

در زندگی‌مان چندتا دوست لازم داریم؟

5
در زندگی‌مان چندتا دوست لازم داریم؟

تعداد دوستانی که باید داشته باشید عدد درست و دقیقی نیست، ولی یکی از پژوهش‌ها می‌گوید بیشتر آدم‌ها بین 3 تا 5 دوست صمیمی دارند. دوستی برایمان ضروری است، ولی گاهی هم پیدا کردن آدمی که واقعاً ما را «بفهمد» ممکن است چالش‌برانگیز بشود. به‌علاوه، همراه با تغییر شرایط زندگی‌تان ممکن است آنچه شما از دوستانتان می‌خواهید و لازمش دارید هم تغییر کند.
و البته در دنیای امروزی که تعداد دوستانتان در شبکه‌های اجتماعی‌تان نشان داده می‌شود، ممکن است ترسناک باشد که ندانید از شما «انتظار می‌رود» چندتا دوست داشته باشید.

 

چندتا دوست باید داشته باشم؟
تعداد دوستان «واقعی» هر فرد با دیگری خیلی متفاوت است و معمولاً هم در طول دوره‌های مختلف زندگی‌تان این تعداد تغییر می‌کند. بعضی‌ها نیازهای اجتماعی بیشتری نسبت به سایرین دارند؛ یعنی ممکن است بخواهند دوستان بیشتری داشته باشند. کسانی که داشتنِ وقتی برای تنهایی خودشان برایشان ارزشمند است ممکن است به دوستان کمتری نیاز داشته باشند و البته این هم هیچ اشکالی ندارد.
براساس اطلاعات مطالعه‌ای در سال 2021، در حالت کلی یک فرد معمولی در آمریکا بین 3 تا 5 دوست صمیمی دارد. طبق همین مطالعه:

•    حدود نیمی از افراد (49 درصد) گفتند که 3 دوست صمیمی یا کمتر دارند
•    بیش از یک‌سوم (36 درصد) گفتند که بین 4 تا 9 دوست صمیمی دارند
•    13 درصد گفتند 10 دوست صمیمی یا بیشتر دارند
•    12 درصد هیچ دوست صمیمی‌ای ندارند.

 

تعداد دوستان به عوامل مختلفی بستگی دارد، ازجمله:

•    سن شما
•    وضعیت تأهل
•    شغل
•    پیشینۀ فرهنگی
•    جنسیت
•    محل زندگی.

برای مثال، این پژوهش دریافت که 76 درصد از نوجوانان یک دوست دارند که از کودکی می‌شناخته‌اند، درحالی‌که این رقم در بزرگسالان 60 درصد بود. همچنین زنان جوان (29 درصد) کمی بیش از مردان جوان (22 درصد) تمایل دارند برای دریافت حمایت و پشتیبانی به دوستان خود تکیه کنند.
دامنۀ این تفاوت‌ها تا نژاد نیز گسترش می‌یابد: 58 درصد از سیاهپوستان آمریکایی، 56 درصد از آمریکایی‌های اسپانیایی‌تبار و 49 درصد از سفیدپوستان آمریکایی گفته‌اند که از تعداد دوستانشان بسیار یا کاملاً رضایت دارند.
گذشته از تعداد، نوع دوستی‌هایی که دارید و کیفیت آن روابط به‌مرور در زندگی‌تان اهمیت بیشتری پیدا می‌کند. کولین وِنِر، مدیر یک مرکز ‌روان‌درمانی بالینی در فلوریدا، می‌گوید: «هرچه سن فرد بالاتر می‌رود، کیفیت دوستی‌هایش مهم‌تر از تعداد دوستانش می‌شود.»

 

چرا به دوست نیاز داریم؟
انسان ذاتاً موجودی اجتماعی است و دوستی نیز برای سلامتی‌مان فواید متعددی دارد، ازجمله:
•    لذت و شادی بخشیدن
•    کم کردن تنهایی
•    افزایش اعتمادبه‌نفس
•    کمک به کنار آمدن با استرس.

 

به طور خلاصه، دوستان خوب برایتان خوب‌اند.
پژوهشی که سال 2020 روی 422 زن (31 تا 77ساله) انجام شد، نشان داد که دوست صمیمی کسی بودن با داشتن رضایت بیشتر از زندگی ارتباط دارد. احساس تعلق به گروه نیز موجب افزایش رضایت از زندگی شده بود. همین پژوهش به این نتیجه رسید که بیشتر ملاقات کردن با دوستان، به‌علاوۀ میزان رضایت شما از تعداد دوستانتان، پیش‌بینی‌کنندۀ میزان رضایت شما از زندگی است.
چرا دوستان زندگی‌ را برایمان بهتر می‌کنند؟ طبق نظر کارا نَسور، کارشناس مشاورۀ حرفه‌ای اهل تگزاس، دلیلش این است که انسان ذاتاً موجودی بسیار اجتماعی است. او این‌طور توضیح می‌دهد: «ما به گونه‌ای تکامل یافته‌ایم که در گروه‌هایی از دوستان صمیمی و خانواده‌مان بقا پیدا کنیم» و درنتیجه، «کمبود دوست ریسک ابتلا به اضطراب، افسردگی، تروما و سایر بیماری‌های روانی را در ما افزایش می‌دهد.»

 

راهکارهایی برای یافتن دوستان بیشتر
بنا به دلایل متعدد، پیدا کردن دوست ممکن است چالش‌برانگیز باشد، ولی مطمئن باشید که شما هم می‌توانید آدم‌های خودتان را پیدا کنید. در ادامه چند راهکار می‌خوانید که می‌توانند به شما در یافتن دوست کمک کنند.

1- خودتان باشید
وقتی تازه دارید با کسی دوست می‌شوید، ممکن است حس کنید باید خودتان را در قالب خاصی قرار دهید تا خواسته‌ها و علاقه‌های دیگران را تأمین کنید – ولی بدلی بودن و خود واقعی نبودن نیز به دوستی حقیقی منجر نمی‌شود. برعکس، به گفتۀ وِنِر، «بهترین راه برای ارتباط گرفتن با دیگران این است که شما خودتان باشید. لازم نیست بی‌عیب‌ونقص باشید، ولی حتماً لازم است اصیل باشید.»

2- حضور داشته باشید
این طبیعی است که در موقعیت‌های اجتماعی، فکرها و نگرانی‌هایتان حواستان را پرت کند، به‌ویژه وقتی دارید با کسی تازه دوست می‌شوید و ذهنتان بیش از اندازه درگیر همه چیز است.
لازم است که مکث کنید و خودتان را به لحظۀ حاضر برگردانید تا همچنان آغوشتان برای برقراری ارتباط باز باشد. ونر معتقد است «اگر در لحظه حضور داشته باشید، دیگر درگیر فکرهای توی سرتان نخواهید شد که ممکن است باعث شوند فرصت ملاقات با آدم‌هایی را از دست بدهید که می‌توانند با شما دوست شوند.»

3- علایق خودتان را بشناسید
وقت‌هایی که حالتان خیلی خوب است، چه کار می‌کنید؟ اگر بدانید چه کارهایی حالتان را خوش می‌کند، می‌توانید خودتان را در معرض ملاقات با آدم‌هایی قرار دهید که ذهنشان بیشتر شبیه شماست. ونر در این باره می‌گوید: «تا کردن با کسی که علایق مشترکی با شما دارد خیلی ساده‌تر است تا با کسی که چنین علایقی ندارد. ابتکار عمل را به دست بگیرید و کشف کنید که چه چیزی شما را به هیجان می‌آورد، همان را دنبال کنید و به این ترتیب دوستی خودبه‌خود پس از آن ایجاد می‌شود.»

4- دستپاچگی را با آغوش باز بپذیرید
پیدا کردن دوستان جدید ممکن است شما را دستپاچه کند و حس کنید ناشی هستید. ولی توصیۀ نَسور این است که به دلیل وجود کمی دستپاچگی، عقب نکشید. او در ادامه این طور توضیح می‌دهد: «چیزی بیش از بیست ساعت زمان مشترک می‌طلبد که یک آشنایی دوستانه تبدیل به رابطۀ دوستی خوبی بشود. شما مجبورید مراحل دستپاچه‌کننده و معذب‌کننده را از سر بگذرانید تا بعد کم‌کم احساس واقعی اعتماد و راحتی را تجربه کنید.»

5- بیرون بروید
برای دوست پیدا کردن، خودتان را در مکان‌هایی قرار بدهید که می‌توانید آدم‌های جدیدی ببینید. می‌توانید یک سرگرمی تازه برای خودتان پیدا کنید یا به دیدن جایی بروید که قبلاً نرفته‌اید. با بیرون رفتن (مخصوصاً اگر بیرون از منطقۀ امن خودتان باشد)، می‌توانید خودتان را بیشتر و بهتر بشناسید و نیز آنچه را برایتان اهمیت دارد، ازجمله دوستی. 

 

صمیمیت در رابطه چگونه است؟
از کجا می‌توانید بفهمید شما و شریکتان به سطح عمیقی از صمیمیت دست یافته‌اید؟ بعضی از نشانه‌هایی که از وجود پیوندی سالم حکایت می‌کنند عبارت‌اند از:
•    اعتماد متقابل و دائمی
•    داشتن احساس امنیت برای اینکه در مقابل یکدیگر از نظر عاطفی آسیب‌پذیر باشید
•    تمرین کردن و ابراز کردنِ پذیرش یکدیگر
•    در میان گذاشتن فکرها و احساسات درونی، بدون ترس از قضاوت شدن
•    فراهم ساختن حمایت عاطفی و دلگرمی، باوجود همۀ تفاوت‌ها
•    در دسترس بودن از نظر عاطفی
•    امنیت عاطفی
•    به اشتراک گذاشتن تجربه‌ها
•    بیان مداوم احساسات و مراقبت

 

مثال‌هایی از صمیمیت در رابطه
•    صمیمیت عاطفی می‌تواند به شکل فراهم ساختن حمایت عاطفی، دلگرمی و فضایی برای خالی کردن خود باشد، زمانی که استرس دارید یا سوگوارید.
•    شریک‌هایی که هوشمندانه با یکدیگر صمیمی‌اند، احساس می‌کنند که می‌توانند آزادانه ایده‌های جدید را با یکدیگر به اشتراک بگذارند، بدون اینکه از قضاوت شدن بترسند.
•    صمیمیت معنوی ممکن است باعث شود دو نفر با یکدیگر از عمیق‌ترین باورهای معنوی‌شان حرف بزنند، حتی اگر این باورها میان آنها مشترک نباشد.
•    صمیمیت جسمانی می‌تواند به روابط جنسی منجر شود، ولی همچنین می‌تواند تماس‌های امن را نیز شامل شود، مانند در آغوش گرفتن، بوسیدن یا نوازش کردن.

 

اگر دلتان می‌خواهد صمیمیت خود را با شریکتان افزایش دهید، ادامۀ مقاله را بخوانید و با راهکارهای سالم در روابط آشنا شوید و سعی کنید آنها را به کار ببندید.

1- آسیب‌پذیر بودن
آسیب‌پذیری یعنی ابراز آزادانۀ احساسات، فکرها، ترس‌ها و آسیب‌های گذشته‌تان برای شریک خودتان. معنایش این است که در مقابل او، خود واقعی‌تان باشید. تشویق کردن شریکتان به اینکه در مقابلتان آسیب‌پذیر باشد و نیز احترام گذاشتن به این فضا می‌تواند شما دو نفر را به یکدیگر نزدیک‌تر کند. در مقابل، شما نیز احساس امنیت و راحتی خواهید کرد که در برابر او آسیب‌پذیر باشید.

2- بیان قدردانی
برای شکوفایی صمیمیت عاطفی و جسمانی، لازم است هر دو نفر به‌راحتی و آزادانه ابراز کنند که چقدر برای یکدیگر اهمیت و ارزش قائل‌اند. عبارت‌ها و جمله‌های تأییدی می‌توانند شامل تعریف و تمجید، تبریک بابت یک دستاورد خاص یا صرفاً گفتن این حرف باشند که چقدر او را دوست دارید و سپاسگزارش هستید.

3- دریافتن آنچه برای طرف مقابل اهمیت دارد
ممکن است شما به همۀ علاقه‌مندی‌های شریکتان علاقه نداشته باشید، ولی احترام گذاشتن به آنها و تشویق کردن او در پرداختن به آنها می‌تواند رابطه‌ای سالم و صمیمی خلق کند. می‌توانید با شریکتان دربارۀ سرگرمی، سریال، کتاب یا هر چیز موردعلاقۀ دیگرش حرف بزنید. مجبور نیستید خودتان را درگیر همۀ کارهایی بکنید که او می‌کند، ولی فراهم ساختن فضایی که او بتواند ذوق‌ها و هدف‌هایش را با شما در میان بگذارد می‌تواند به تقویت صمیمت میان شما دو نفر کمک کند.

4- حرف زدن دربارۀ احساساتتان
راه دادن شریکتان در عواطف خوب و بدتان می‌تواند یاری‌تان کند که پیوندی قوی ایجاد کنید. این هم بخشی از آسیب‌پذیر بودن در مقابل یکدیگر است. مثلاً سعی کنید هیجاناتتان را بیان کنید و اجازه بدهید شریکتان بداند در مقابل رفتارهایش چه احساسی به شما دست می‌دهد.

5- وقت گذاشتن برای تمرکز بر یکدیگر
در دنیایی که پر از حواس‌پرتی است، مهم است که مکثی کنید و توجهتان را معطوف کنید روی شریکتان. می‌توانید زمانی را اختصاص بدهید به کنار یکدیگر بودن، درحالی‌که دارید فعالانه به حرف‌های یکدیگر گوش می‌کنید و همۀ عوامل حواس‌پرت‌کن را کنار گذاشته‌اید. بعضی زوج‌ها مثلاً برنامۀ دائمی «قرارهای شبانه» دارند. ولی حتی وقت گذاشتن برای گفتگوی شبانه روی کاناپه یا صبحانه خوردن با یکدیگر هم می‌تواند مفید باشد.

6- به اشتراک گذاشتن تجربه‌های بامزه
ساختن خاطره‌های مثبت با یکدیگر می‌تواند در ساختن رابطۀ سالم و صمیمی مهم باشد. آموختن چیزهای جدید یا رفتن سراغ ماجراجویی‌هایی جدید همراه با یکدیگر می‌تواند تجربه‌ای قوی و پیونددهنده باشد. تجربه‌های مشترک بامزه لازم نیست خیلی پرزرق‌وبرق و پیچیده باشند. می‌تواند حتی رفتن به کافه‌ای جدید، خواندن یک کتاب مشترک یا کمی باغبانی کردن هم باشد. ایدۀ اصلی انجام دادن کارهایی است که قبلاً با یکدیگر انجام نداده‌اید.

7- تازه نگه داشتن رابطه
وقتی رابطه کم‌کم تکراری و قابل پیش‌بینی می‌شود، برنامۀ روتین می‌تواند چالشی در صمیمیت محسوب بشود. ایجاد تغییر در چنین وضعیتی راهگشاست. گذشته از انجام دادن کاری جدید با یکدیگر، ممکن است پرورش مهارت‌ها و رفتارهایی که پیوندتان را مستحکم‌تر می‌کند نیز برایتان مفید باشد. مثلاً می‌توانید شروع کنید به نوشتن نامه‌های عاشقانه برای یکدیگر یا تهیۀ فهرستی از آرزوهایتان در رابطه. اینجا نیز ایدۀ اصلی این است که احساس «رابطۀ جدید» را شکوفا کنید و درعین‌حال از تمام صمیمت و اعتمادی بهره ببرید که تا اینجای رابطه برای خودتان ساخته‌اید.
 

نظرتان را درمورد کارگاه با ما به اشتراک بگذارید