Your browser does not support JavaScript!

تلفن

09196600444

ایمیل

مشاهده ایمیل

ساعت کاری

9 صبح تا 10 شب

خودت را بیشتر دوست داشته باش – بخش اول

5
خودت را بیشتر دوست داشته باش – بخش اول

روزانه چندین مطلب در مورد چگونه ابراز عشق خود نسبت به دیگران می‌خوانیم یا حداقل از چشممان می‌گذرد. این پیام‌ها به‌خودی‌خود اشتباه نیستند. اغلب ما بخشی از یک جامعه بزرگ‌تر هستیم و تمایل داریم که از سایر اعضا جامعه مراقبت کنیم. اما مشکل زمانی پیش می‌آید که مراقبت از دیگران را نسبت به مراقبت از خودمان در اولویت قرار دهیم.
مفهوم عشق به‌خودی‌خود ساده است: هر فرد زمانی عمیقاً خودش را دوست دارد که به نیازها، خواسته‌ها و آرزوهای خود اهمیت دهد. دوست داشتن خود به‌هیچ‌وجه با خودخواه بودن هم‌معنا نیست بلکه شما با دوست داشتن و انرژی لازم را برای حضور در کنار دیگران و اهمیت به آن‌ها نیز فراهم می‌کنید. حتی مهمانداران هواپیما هم در شرایط بحرانی از شما می‌خواهند تا اول ماسک اکسیژن خود را وصل کرده و سپس به دیگران کمک کنید. بنابراین در هر شرایطی خود شما و آنچه می‌خواهید و بدان نیاز دارید در اولویت قرار می‌گیرد.

 

عشق به خود چه مصادیقی دارد؟

عشق ورزیدن به خود یک کار پیچیده و عجیب نیست. تغییر و جایگزینی یک گفتگو درونی منفی با عبارات مثبت و شفقت‌آمیز، یکی نشانه از دوست داشتن خود است. زمانی که اشتباهی از سمت شما رخ می‌دهد، دلسوزی و محبت نسبت به خودتان، همان‌طور که با یک کودک خطاکار برخورد می‌کنید، به‌جای خودسرزنشی و تنبیه خود، نمونه بسیار خوبی از عشق ورزیدن شما به خودتان است. شاید نیاز باشد که یک روز کامل استراحت کنید، فراهم کردن این فرصت برای خود و بازیابی توان جسمی و روانی از دیگر نشانه‌های دوست داشتن خود است.
معمولاً هدف از عشق این است که خودتان را حداقل به همان اندازه که دیگران را دوست دارید دوست داشته باشید. بر اساس گزارش‌های منابع معتبر علمی، عشق ورزیدن به خود می‌تواند در کیفیت سلامت فرد، اثرات مثبتی که به چند مورد از آن‌ها اشاره می‌کنیم، داشته باشد:

  •     خواب
  •     تغییر عادات غذایی
  •     مدیریت استرس
  •     ورزش

محققان همچنین بر این باورند که متأسفانه باوجود کارکردهای مثبتی که عشق به خود دارد، جز عادت‌هایی است که مردم کمتر به آن اهتمام می‌ورزند. بر اساس نتایج سایر تحقیقات در حوزه دوست داشتن خود، زمانی که افراد خود شفقتی و خوددوست داری را تمرین می‌کنند، در شرایط دشوار و بحرانی انعطاف‌پذیرتر بوده و تاب‌آوری بیشتری از خود نشان خواهند داد

 

راهکار کوتاه و کاربردی برای دوست داشتن خود
گزینه‌های نامحدودی برای ابراز عشق به خود وجود دارند؛ اما شما می‌توانید از راه‌های کوچک‌تر و نسبت ساده‌تری که در این بخش به آن‌ها خواهیم پرداخت استفاده کرده و در مسیر دوست داشتن خود گام بگذارید.
1-    زمانی برای فرار و رهایی در نظر بگیرید
هنگامی‌که دائماً برای برآورده کردن نیازهای دیگران تلاش می‌کنید - به‌خصوص زمانی که از دیگران مراقبت می‌کنید، احساس خستگی جسمی و روانی طبیعی است. همچنین اگر فرزند خردسالی دارید، باید گفت که پیدا اختصاص دادن دقایق و ساعت‌هایی برای مراقبت از خود، دشوار است؛ بنابراین با توجه به فشار فیزیکی و روانی که متحمل می‌شوید استراحت کردن و زمین گذاشتن بار سنگینی که بر روی دوش شماست، لازم و ضروری است.

 

2-    از متخصصان سلامت روان کمک بخواهید
یکی از بهترین راه‌هایی که می‌توانید از خود مراقبت کنید، بهره‌گیری از دانش و تجربه متخصصان و شرکت در جلسات روان‌درمانی است. درمانگری که مورد اعتماد شماست، به شما کمک می‌کند تا حوزه‌هایی که به ارتقا فردی احتیاج دارند را شناسایی کرده و با به‌کارگیری استراتژی‌های مناسب آن‌ها را بهبود ببخشید.

 

3-    زمانی را برای بودن در طبیعت کنار کسانی که دوستشان دارید در نظر بگیرید
استشمام هوای تازه، خود یک شیوه درمانی است. البته نمی‌توانیم حضور تأثیرگذار افراد مهم زندگی خود را نادیده بگیریم. برای مراقبت از خود، حتی یک پیاده‌روی ساده با شریک عاطفی‌تان، یا دوچرخه‌سواری در یک جاده سلامتی، به‌اندازه جلسات روان‌درمانی و حتی بیشتر از آن مثمر ثمر خواهد بود.

 

4-    یک حیوان خانگی بخرید
پناهگاه‌ها و مراکز نگهداری از حیوانات، پر از حیواناتی هستند که نیازمند خانه‌ای امن و مراقبت هستند. باورکردنی نیست اما باید اذعان داشت که عشق بی‌قیدوشرطی که یک حیوان به ما دارد، به‌عنوان یکی از منابع تقویت‌کننده و بهبوددهنده خلق ما عمل خواهد کرد. اگر شرایط پذیرفتن یک حیوان خانگی را ندارید، انجام کارهای داوطلبانه در مراکز حیوانات می‌تواند جایگزین مناسبی باشد.

 

5-    چیدمان و وسایل خانه را طوری انتخاب کنید که روحیه شما را تقویت کند
خانه باید مکان امن و پناهگاه شما باشد. پس لازم است تا طوری طراحی شود که به‌محض ورود به آن، احساس امنیت و آرامش خاطر داشته باشید. وسایل خانه را طوری بچینید که انرژی مثبت در جریان باشد. چیزهایی که باعث ایجاد حس منفی در شما می‌شوند را دور بریزید و به‌جای آن‌ها از مواردی مثل گیاهان زنده، قاب عکس‌ها و تصاویر خاطره‌انگیز، تابلوهای نقاشی برای القا حس مثبت و شادی استفاده کنید.

 

6-    ساعت‌هایی را از وسایل ارتباط‌جمعی فاصله بگیرید
تلفن همراه، شبکه‌های اجتماعی و مواردی مانند آن‌ها، در طولانی‌مدت بر میزان استرس شما می‌افزایند؛ بنابراین بهتر است تا زمان‌های مشخصی را بدون آن‌ها سپری کرده و تلفن خود را در حال "سکوت" یا "مزاحم نشوید" قرار دهید.

 

7-    "نه" گفتن را یاد بگیرید
واقعیت این است که شما قادر نخواهید بود تا تحت هر شرایطی دیگران را همراهی کنید. تلاش مداوم و اصرار شما به چنین موضوعی، از کیفیت حضورتان در کنار دیگران می‌کاهد. فراموش نکنید که "نه" گفتن حق طبیعی شماست. وقتی تمرین کنید که نه بگویید، پس از مدتی ذهن شما آنچه برخلاف غریزه و میل باطنی خود (کمک به دیگران) انجام می‌دهید را خواهد پذیرفت. اگر "نه" گفتن به دیگران برای شما سخت است، تمرین کردن می‌تواند شما را مضطرب کند، پس لازم است تا با در نظر گرفتن موارد لازم و دقت و احتیاط این کار را شروع کنید.

 

8-    تنها غذا بخورید
گاهی والدینی که فرزند کوچک دارند، لذت غذا خوردن در آرامش و حتی صرف یک دسر کوچک را از دست می‌دهند. آن‌ها باید بدانند که می‌توانند همه زمان خود را صرف فرزندان خود نکنند و وعده‌هایی از روز را تنها غذا بخورند. چرا که غذا خوردن آگاهانه یکی از راه‌هایی است که باعث می‌شود پس از آن احساس نشاط و لذت را تجربه کنید. در اینجا چند گام سریع برای تمرین آگاهانه خوردن بیان‌شده‌اند:

  1.    عوامل حواس‌پرتی مانند تلویزیون یا تلفن را از خود دور کنید.
  2.    از بو ها غافل نشوید. حتماً غذا را برای چند ثانیه ببویید و سعی کنید ادویه‌های موجود در آن را تشخیص دهید.
  3.    غذای خود را به‌آرامی بجوید و سعی کنید هر لقمه را با آرامش بسیار و صرف زمان برای درک مزه‌ها میل کنید.

 

9-    کتاب بخوانید
انسان امروز، همواره برای عشق نورزیدن به خود و انجام کارهای  به این سادگی، بهانه‌ها و توجیهات بسیاری دارد؛ اما شما سعی کنید تا خلاف این جریان شنا کرده و در این راه از معجزه خواندن غافل نشوید. منظور از مطالعه، ماراتن کتاب خوانی نیست. خواندن یک یا دو صفحه کتاب بعد از یک روز طولانی می‌تواند به آرامش شما کمک کرده و نشانه‌ای از علاقه‌تان نسبت به خود باشد.
تحقیقات نشان می‌دهند که کتاب‌درمانی – که در آن از کتاب کار و مطالعه مشابه برای بهبود سلامت روان استفاده می‌شود – می‌تواند نقش بسزایی در مدیریت استرس و افسردگی در نوجوانان داشته باشد.

 

10-    ورزش را فراموش نکنید
مطالعات موجود، فواید فیزیکی و روانی بی‌شماری را در ورزش کردن یافته‌اند. ورزش به‌عنوان نشانه‌ای از عشق به خود، شرکت در مسابقات المپیک نیست. هدف از ورزش کردن، کاهش استرس و کمک به عملکرد جسمانی است. پس بنابراین، یک پیاده‌روی ساده به مدت 30 دقیقه هم می‌تواند مفید واقع شود. گاهی احساس می‌کنید که انگیزه لازم برای ورزش کردن ندارید و تبدیل ورزش به یک عادت برای شما بسیار سخت است. پیشنهاد می‌کنیم در این مسر از افراد خبره کمک گرفته و تدریجاً ورزش را به سبک زندگی خود اضافه کنید.

 

11-    با خودتان خلوت کنید
اگر پارتنر یا فرزندتان به شما این امکان را نمی‌دهند تا زمانی را فقط برای خودتان باشید، اشکالی ندارد اگر برای خلوت کردن با خود، درب اتاق را ببندید و تنها باشید. این حق طبیعی شماست که برای چند ساعت از بار مسئولیت‌هایی که بر دوش شماست رها شوید.

 

12-    ارزشمندی‌تان را به خود یادآوری کنید
همه ما هرازگاهی درگیر خود گویی های منفی شده‌ایم، اما لازم است که برای بالابردن سطح انرژی روانی خود زمانی که درگیر این گفتگوهای درونی می‌شویم، اقدامی انجام دهیم. در صورت نیاز می‌توانید از متخصصان سلامت روان کمک بگیرید.

 

13-    برای خود ولخرجی کنید
همواره، هدیه گرفتن برای دیگران آسان‌تر از این است که مبلغی را جهت خرید هدیه برای خودمان صرف کنیم؛ اما ولخرجی‌های کوچک و گاه و بی گاه می‌تواند به همه ما کمک کند تاکمی بیشتر لبخند بزنیم.

 

14-    مراقبه کنید 
تحقیقات نشان می دهند که صرف زمان بیشتر برای مدیتیشن می تواند سلامت روان شما را در دراز مدت بهبود بخشد. یک راه  آسان و مطمئن برای شروع، انتخاب یک مکان راحت و آرام برای نشستن به مدت 10 دقیقه است. چشمان خود را ببندید و توجه خود را بر تنفس، ضربان قلب و اهداف مثبتی که برای روز دارید متمرکز کنید.

 

15-    برای چیزهای کوچک وقت بگذارید
عشق به خود گاهی به سادگی کوتاه کردن ناخن، آرایش کردن صورت کامل یا تراشیدن صورت است. مهمترین نکته در ابراز عشق به خود این است که کاری را انجام دهید تا شما را خوشحال کند. 
آنچه در مطلب فوق گفته شد، تنها بخشی از راه های آسان برای گام نهادن در مسیر عشق ورزیدن به خود است. در بخش بعد نیز، به تعداد دیگری از این راهکار ها اشاره خواهیم کرد.
 

نظرتان را درمورد کارگاه با ما به اشتراک بگذارید