Your browser does not support JavaScript!

تلفن

09196600444

ایمیل

مشاهده ایمیل

ساعت کاری

9 صبح تا 10 شب

رابطه مادر و کودک: مهمترین ارتباط زندگی انسان

5
رابطه مادر و کودک: مهمترین ارتباط زندگی انسان

رابطه مادر و کودک یکی از مهم‌ترین جنبه‌های زندگی انسان است. البته مهم‌ترین رابطه زندگی هر انسان در واقع رابطه او با والدین است اما ما در این مقاله می‌خواهیم به محتوای رابطه مادر و کودک و نحوه رشد آن بپردازیم. رابطه مادر و کودک، از آنجایی که اولین رابطه عمیق کودک با محیط اطراف به شمار می‌رود، تأثیر بسیاری بر آینده او و نوع روابطش با دیگران خواهد داشت. رابطه مثبت مادر و کودک می‌تواند بر روی افزایش عزت نفس، کنجکاوی، خودمختاری موثر باشد و به کودک کمک می‌کند تا بهتر بتواند مهارت تصمیم‌گیری را به کار گیرد. شما می‌توانید با درگیر شدن در زندگی روزمره فرزند خود و ایجاد ارتباطی موثر، کیفیت رابطه والدین و کودک را افزایش دهید. همچنین بسیار مهم است والدین درک کنند که هر رابطه‌ای در طول زمان با تغییراتی مواجه خواهد شد و نیازمند انعطاف‌پذیری است.

رابطه مادر و کودک چگونه تقویت می‌شود؟

الف : درگیر شدن با کودک

در سطح کودکان قرار بگیرید:
یکی از بهترین روش‌ها برای بالا بردن کیفیت رابطه مادر و کودک این است که بتوانید در سطح سن و سال آن‌ها برخورد کنید. آموزش دهید، بر روی پروژه‌ای کار کنید و با او بازی کنید اما در سطحی که توانایی رقابت داشته باشد. این موضوع می‌تواند به کیفیت ارتباط شما کمک کند و به کودک نشان می‌دهد که مادرش چقدر در دسترس است.
اگر کودک شما تازه چهار دست و پا را رفتن را آغاز کرده، در کنار او روی زمین بنشینید و با اسباب‌بازی خانه بسازید. یا اگر فرزند شما نوجوان است می‌توانید با او بازی کامپیوتری انجام دهید.
توصیه می‌کنیم در طول انجام این فعالیت‌ها با فرزند خود گپ بزنید و فقط سر میز شام او را به حرف نگیرید.

روی زمانی که خانواده باید در کنار هم باشند، تاکید کنید:
در حالی که کودکان باید بدانند که فردیت آن‌ها مورد احترام والدین است، همچنین باید خانواده را به عنوان یک تیم درک کنند که باید همواره در کنار هم باشند. بنابراین والدین باید زمان مشخصی را به برنامه‌های خانوادگی اختصاص دهند.
بیشتر شب‌ها با هم غذا بخورید و هرکس در مورد اتفاقات مهم هفته خود صحبت کند. همچنین می‌توانید به صورت خانوادگی به رویدادهای ورزشی، سینما و پارک بروید.

برای هر کدام از فرزندان خود زمان فردی اختصاص دهید:
داشتن زمان خانوادگی برای هر خانواده حیاتی است، اما شما باید زمانی را به صورت فردی با فرزند خود بگذرانید. این زمان تک نفره به شما کمک می‌کند تا رابطه مادر و کودک را تقویت کنید. همچنین، این فرصت را در اختیار والدین قرار می‌دهد تا بر روی توانایی و استعدادهای فرزند خود متمرکز شوند.
بهترین شیوه برای این کار یافتن یک تفریح مشترک است. مثلاً می‌توانید به فرزند خود آموزش دهید که چطور آشپزی کنید یا  انگلیسی حرف بزند و یا نقاشی بکشد. مراقب باشید که این زمان نباید فراموش شود یا عقب بیفتد زیرا به کودک احساس ناخوشایندی دست می‌دهد.

با برنامه‌های مدرسه، دوستان و برنامه‌های خارج از فضای مدرسه کودک، در تماس باشید:
همان طور که قبلاً نیز اشاره کردیم، رابطه مادر و کودک کارآمد در گرو حضور و مشارکت والدین در برنامه‌های کودک است. اگر شما مادری هستید که فقط به فرزندتان صبح به خیر و شب به خیر میگویید، رابطه شما دچار مشکلی جدی خواهد شد. کاملاً قابل‌درک است که شما به خاطر تعهداتی که در زندگی حرفه‌ای خود دارید، به سختی بتوانید وقت خالی برای فرزندتان ایجاد کنید. اما باور کنید که بسیار مهم است که این اتفاق بیفتد. شما باید کودک خود را بهتر بشناسید را موثرتر بتوانید به نیازهای او پاسخ دهید. بنابراین اگر زمان اضافه به دست آوردید حتماً تلاش کنید در برنامه‌های درسی فرزند خود مشارکت داشته باشید. شما می‌توانید در انجام تکالیف به او کمک کنید. همچنین دوستان او را به خانه دعوت کنید تا بدانید که معمولاً با چه بچه‌هایی بازی می‌کند.

با کودکان بازی کنید
بچه نباید فکر کند که رابطه او با والدین باید همیشه جدی باشد. چه اشکالی دارد با فرزندتان شوخی‌های خنده‌دار کنید (البته مراقب باشید که او از نظر جسمی و روانی آسیب نبیند). طبیعی است که هر پدر و مادری می‌خواهد فرزندش به او احترام بگذارد اما این بدان معنا نیست که نمی‌توانید با هم لحظات خوبی داشته باشید.

 

ب : حفظ ارتباط موثر

برای کودک قابل اعتماد باشید
به عنوان یک پدر یا مادر، بسیار مهم است که زمینه اعتماد را ایجاد کنید. کودک باید خیالش راحت باشد که در صورت نیاز به والدین، حتماً یکی از آن‌ها در کنارش خواهد بود. اگر حرف می‌زنید یا قولی می‌دهید، حتماً باید به آن عمل کنید. این اعتماد اولیه به کودک کمک می‌کند تا دلبستگی ایمن با والدین خود برقرار کند که در سلامت روابط آینده او بسیار موثر خواهد بود. کودک ممکن است گاهی موضوع خصوصی را با شما در میان بگذارد. در این صورت باید حتماً راز او را حفظ کنید تا او بتواند بیشتر به شما اعتماد کند. همچنین اعتماد به این معنا نیست که هر چه کودک شما گفت را باید بپذیرید اما نیاز نیست حتماً تردید خود را به او نشان دهید.

با دقت به حرف های کودکان گوش دهید
غالباً سر والدین شلوغ است. ما باید یاد بگیریم که از زمان محدود خود بهترین استفاده را ببریم. کودکان باید بفهمند که والدین به آن‌ها توجه می‌کنند. گوش دادن فعال یکی از کاربردی‌ترین روش‌ها برای توجه به دیگران است. حتی اگر کودک شما باز هم مشغول تکرار یک سری مشکلات در مدرسه است که قبلاً به آن‌ها اشاره کرده، باز هم باید تمام توجه خود را به او اختصاص دهید. گوش دادن فعال به فرزند شما نشان می‌دهد که چقدر مهم و ارزشمند است. بهتر است تلفن همراه خود را کنار بگذارید و تلویزیون را خاموش کنید. او به 100% توجه و تمرکز شما نیاز دارد. تلاش کنید پیام او را درک کنید. روبروی او بنشنید و ارتباط چشمی را فراموش نکنید. و البته بسیار مهم است که بدون قضاوت به حرف‌هایش گوش دهید.
زمانی که حرف‌های او تمام شد، به جمع‌بندی چیزهایی که فهمیده‌اید بپردازید. این بخش اهمیت زیادی دارد زیرا ممکن است بخشی از حرف‌های او را درست متوجه نشده باشید و این فرصت را به او می‌دهید که شما را تصحیح کند.

محکم، عادلانه و دوستانه با آنها برخورد کنید
ممکن است کودکان گاهی شما را دچار مشکل کنند. بهر حال باید درک کنیم که آن‌ها زمان زیادی نیاز خواهند داشت تا بتوانند رفتار سازگارتری با محیط ارائه دهند. اما والدین باید مراقب باشند که پاسخشان به اشتباهات کودک، بالغانه و آرام باشد. شما باید برای آموزش و تربیت فرزند خود از این سه مورد استفاده کنید:

  • محکم باشید: هر رفتاری نتایجی در بر دارد. این را به صورت کاملاً محکم به او بگویید و بر روی آن پافشاری کنید
  • عادل باشید: تنبیه همیشه باید با جرم هم تراز باشد. بنابراین تا جایی که ممکن است از تنبیه شدید و غیرعادلانه اجتناب کنید
  • دوستانه برخورد کنید: کلمات را با لحنی دوستانه بیان کنید. بهتر است تن صدا بالا نرود. فقط اشتباهی که مرتکب شده و نتیجه آن را برای کودک توضیح دهید. لطفاً مراقب باشید، تحت هیچ شرایطی نباید کودک را سرزنش کرد.

گاهی اوقات شاهد هستیم که گفتگوی مستقیم بزرگ‌سالان و کودک به مشکل بر می‌خورد. متأسفانه والدین به جای صحبت در مورد یک رفتار اشتباه کودک، او را سرزنش می‌کنند که بار سنگینی برای او به همراه دارد. والدین باید مراقب ایجاد احساس شرم در کودکان باشند. رابطه مادر و کودک، ارتباط بسیار حساس است که باید مراقب آن بود.
 

ج : تغییر ارتباط به مرور زمان

قوانین را مرور کنید
زمانی که کودکان بزرگ‌تر می‌شوند، رابطه مادر و کودک نیز باید تغییر کند. بسیار مهم است که قوانین دوباره بررسی و تغییرات لازم اعمال شوند. کودکان باید بدانند که شما با دادن مسئولیت و اختیارات بیشتر، به آن‌ها اعتماد دارید. البته این موضوع معنای دیگری نیز دارد و آن بهایی متفاوتی است که کودک باید در هنگام کار اشتباه پرداخت کند. بهتر است این کار را با کمک کودک انجام دهید. مثلاً از او پرسید که الآن چه کارهایی را دوست دارد انجام دهد و کدام قوانین برایش دست و پا گیر شده. بدین صورت شما قوانین کارآمدی با مشارکت یکدیگر ایجاد کرده‌اید.

کودکان را در تصمیم‌گیری دخالت دهید
کودک زمانی که می‌فهمد والدین به تصمیمات او بها می‌دهند، احساس شگفت‌انگیزی را تجربه می‌کند. بسیاری از والدین بدون اینکه به فرزند خود اجازه اظهارنظر بدهند، برای او تصمیم می‌گیرند. انجام این کار می‌تواند در آینده به کودکان کمک کند تا خودمختاری مناسب‌تری در زندگی داشته باشند. شما می‌توانید از چیزهای ساده مانند لباس مورد علاقه شروع کنید.

کودک را تشویق کنید تا با چالش‌های زندگی مواجه شود و مستقل باشد
زمانی که رابطه مادر و کودک در سطح مناسبی جریان دارد، کودکان برای مواجهه با چالش‌های زندگی خود، بیشتر احساس قدرت می‌کنند. یک حامی برای کودک باشید، آن‌ها را به جلو هدایت کنید و زمان دهید تا بتوانند راه‌حل‌های مناسب پیدا کنند. کودک در این مرحله ممکن است دچار مشکلاتی بشود. والدین باید با صبوری در کنار او بمانند تا بتواند در انجام تکالیف روزانه خود مهارت بیشتری پیدا کند. هدف این است که به کودک نشان دهیم که شکست بخشی از زندگی است و او می‌تواند بعد از هر شکست دوباره تلاش کند.
شما می‌توانید از تمرین نقش‌آفرینی استفاده کنید. مثلاً اگر او در گفتگو با معلم خود دچار مشکل است شما می‌توانید نقش معلم را بر عهده بگیرید و با او تمرین کنید. این جمله معروف را فراموش کنید؛ چه قدرتی پیدا می‌کند انسان زمانی که می‌فهمد دیگران دوستش دارند.

حرف بزنید و بخش انسانی خود را به او نشان دهید
زمانی که کودکان بزرگ‌تر می‌شوند، شما می‌توانید از نقش سفت و سخت خود به عنوان والد کمی فاصله بگیرید و با او در مورد مسائل خود صحبت کنید. رابطه مادر و کودک می‌تواند یک رابطه دو طرفه باشد اما شما زمانی باید در مورد افکار و احساسات خود حرف بزنید که کودک، توانایی شنیدن را داشته باشد.

در نهایت باید به این نکته اشاره کنیم که رابطه مادر و کودک به دلیل آنکه می‌تواند الگو بسیاری از روابط کودک در بزرگ‌سالی باشد، اهمیت زیادی دارد و والدین باید توجه ویژه‌ای به آن داشته باشند.

 

منبع: wikihow

نظرتان را درمورد کارگاه با ما به اشتراک بگذارید