Your browser does not support JavaScript!

تلفن

09196600444

ایمیل

مشاهده ایمیل

ساعت کاری

9 صبح تا 10 شب

مهم‌ترین رویکرد و روش‌ها مشاوره خانواده در سال 2021

مهم‌ترین رویکرد و روش‌ها مشاوره خانواده در سال 2021

مشاوره خانواده یکی از سخت‌ترین حوزه‌های روانشناسی به شمار می‌رود. متخصصان سلامت روان و به شکل خاص کسانی که بر روی درمان و حل چالش‌های خانواده متمرکز هستند، دائماً باید اطلاعات خود را به روز کنند. طبیعی است که در علم پویای روانشناسی، هر سال، دری جدید برای ارائه درمان، و شیوه‌های مشاوره نوین، گشوده می‌شود. در این مقاله می‌خواهیم روش‌های جدید و البته قدیمی و پرطرفدار مشاوره خانواده یا زوج‌درمانی را به شما معرفی کنیم. این مقاله هم می‌تواند اطلاعات مفیدی در اختیار متخصصان قرار دهد، و هم عزیزانی که می‌خواهند از این خدمات بهره‌مند شوند.

 

با پیشرفت تکنولوژی و امکانات ارتباطی آنلاین، مشاوره خانواده بیش از هر زمان دیگری در دسترس است. اگر در حال حاضر، ارتقا شخصیت خود و بهبود رابطه‌تان، یکی از دغدغه‌های ذهنی شماست، تکنیک‌ها و تمرینات زیادی برای رفع این نگرانی وجود دارند.

 

  1. گوش دادن فعالانه

به گفته لائورا لوئیس، درمانگر مرکز مشاوره آتلانتا، این تمرین بهترین راهکار برای تقویت مهارت شنیدن است و زوج‌ها از این طریق می‌توانند به شنونده‌های فعال تبدیل شوند. جملات خود را با من به‌جای تو شروع کنید؛ مثلاً " من احساس خوبی ندارم از این‌که تو این کارو انجام میدی" به جای " این کاری که تو انجام میدی اشتباهه".

 

  1. روان‌درمانی متمرکز بر هیجان (EFT)

بسیاری از روان‌درمانگران از روشی به نام درمان هیجان مدار (EFT) استفاده می‌کنند. به اعتقاد آشلی کامپبل مدیر گروه سلامت روان، هدف از این نوع درمان تشخیص الگوهای ناسازگار رفتاری و هیجانی در روابطی است که دل‌بستگی و پیوندهای عمیق و امن وجود دارد.

 

  1. روایت درمانی

این تکنیک از طریق بازگو کردن روایت زندگی در قالب یک داستان به افراد کمک می‌کند تا روابط خود را بهبود ببخشند. آن‌ها همچنین درمی‌یابند که روایت آن‌ها به‌تنهایی همه ابعاد آنچه تجربه می‌کنند را در برنمی‌گیرد؛ بنابراین لازم است که هر دو طرف تجربه‌شان را از دیدگاه خود بیان کنند. سام نابیل، مدیر منابع انسانی کلینیک نایا معتقد است که در این روایت‌ها، همواره ناهماهنگی‌ها و تضادهایی وجود خواهند داشت. روایت درمانی به زوج‌هایی کمک می‌کند که باور دارند رابطه آن‌ها به دلیل اشتباه هردو طرف در حال تخریب است.

 

  1. متد گاتمن

این متد، یک روش پرکاربرد و مشهور بین درمانگران است. زوج‌ها از این طریق یاد می‌گیرند که در زمان مدیریت کردن یک رابطه، چطور در فهم طرف مقابل عمیق شده و دنیای او را نیز درک کنند. موسسه گاتمن با حدود 40 سال سابقه در این حوزه، ورکشاپ ها، کارگاه‌ها و تکلیف‌های مختلفی برای زوج‌ها در خانه دارد.

 

  1. رابطه درمانی ایماگو

این نوع درمان که توسط دکتر هارویل هندریکس و دکتر هلن لکلی هانت در سال 1980 طراحی شده است، بر روابط بزگسالی و ارتباط آن با تجربیات کودکی تأکید می‌کند. در صورت وجود یک تروما در کودکی، درمانگر تلاش می‌کند تا زوجین را به سمت یک درک و فهم همدلانه‌تر نسبت به یکدیگر سوق دهد.

 

  1. درمان راه‌حل محور

اگر شما یک مسئله خاص دارید و یا به دنبال یک هدف مشخص در ردمان هستید، درمان راه‌حل محور یکی از بهترین گزینه‌ها برای شماست. بر اساس تحقیقات موسسه درمان راه حل محور با رویکرد درمانی تمرینات کوتاه‌مدت، هدف محور و مبتنی بر شواهد به مراجعین کمک می‌کند تا به‌جای مشاجره و بحث بر سر مسئله، با ایجاد تغییرات از طریق راه‌حل‌های جدید، به ارتباط خود کمک کنند.

 

تمرین‌ها و فعالیت‌های مشاوره خانواده

 

  1. حیله‌گری و تیزبینی

برای فراموش نکردن خواسته‌ها و اهداف مشترک خود، شما باید در زمان بروز مشکل یک نگاه موشکافانه و بینش درست نسبت به رابطه خود داشته باشید. لوئیس به زوجین پیشنهاد می‌کند که با نوشتن اهداف و جمع‌آوری تصاویری که خواسته‌های مشترک هر دو طرف را یادآور می‌شود، به حل مسئله بپردازند. از دیدگاه او، بهترین حالت برای به خاطر سپردن این واقعیت که ازدواج یک فرایند روبه‌جلو است و نیازمند تلاش سخت برای ساختن یک ارتباط سالم، قوی و طولانی‌مدت است به قلم درآوردن و ثبت لحظه‌هاست.

 

  1. موضوعات عمیق‌تری برای گفتگو انتخاب کنید.

 

از مکالمات سطحی و سؤالاتی مثل " شام چی داریم"، " امروز ترافیک چطور بود؟" پرهیز کنید. کلی سینینگ، متخصص مشاوره خانواده در کلورادو، برای افزایش کیفیت مکالمات زوجی به آن‌ها تکالیفی برای منزل می‌دهد تا از این طریق یادبگیرند که چطور گفتگوهای ارزشمندتری داشته باشند.

 

  1. قدردانی کنید.

تشکر کردن و تصدیق اینکه موارد بسیاری در این رابطه درست و به‌جا هستند نیز می‌تواند توانمندی شما را در قدردانی از یکدیگر تقویت کند. مگان پروست، متخصص مشاوره بالینی پیشنهاد می‌کند تا قدردانی را به یک عادت در گفتگوها و پیام‌های روزمره خود تبدیل کنید.

 

  1. زبان ابراز علاقه زوج خود را یاد بگیرید.

 

صرفاً چون زوجین در رابطه هستند، دلیلی بر این نیست که از طریق مشابهی عشق را تجربه کنند. گری گاپمن مدل 5 زبانه عشق را به زوجین ارائه می‌کند تا بتوانند آنچه باعث احساس دوست داشته شدن در آن‌ها می‌شود را تشخیص داده و به یکدیگر نیز ابراز کنند. 5 راه مختلف برای ابراز علاقه هر فردبه‌فرد دیگر در رابطه به شرح زیر است:

 

  • هدیه دادن
  • کمک کردن
  • تصدیق کردن
  • لحظات مشترک باکیفیت
  • لمس فیزیکی

 

  1. برای گفتگوهای مهم خود برنامه‌ریزی کنید.

اگر به دنبال فرصتی هستید تا در مورد یک موضوع مهم با شریک عاطفی خود صحبت کنید، به این نکته حتماً توجه کنید که بهترین زمان برای طرح موضوعات جدی زمانی است که برای آن از پیش برنامه‌ریزی کرده باشید. به گفته آلیشا پاول، تعارض در گفتگوهای ما زمانی پیش می‌آیند که در موقعیت بدی حرف مان را می‌زنیم.

 

  1.  موضوعات را یک‌به‌یک بررسی کنید.

ممکن است که روند زندگی گاهی گیج‌کننده به نظر بیاید اما مراقب باشید که فشارهای بیرونی را در رابطه خود دخیل نکنید. برای اینکه زمان مشخصی از روز را با شریک عاطفی خود بگذرانید برنامه داشته باشید تا به افزایش صمیمیت در رابطه کمک کند.

 

  1. از صمیمیت در رابطه غافل نشوید.

طرفین یک رابطه قطعاً می‌دانند که هر فرد نیاز به صمیمیت در وجود خود دارد گریزل گارسیا انواع صمیمیت را این‌طور بیان می‌کند:

  • عقلانی
  • تجربی
  • اجتماعی
  • عاطفی
  • جنسی

 

  1.  تمرین یوگا

زمانی را برای تمرینات یوگا دونفره اختصاص دهید. یوگا در کنار شریک عاطفی به شما کمک می‌کند تا ضمن کسب تعادل، فضای امن مملو از اعتماد را بین خود ایجاد کرده و آن‌ها تحکیم کنید. دریک پژوهش در سال 2016، بین تمرینات توجه آگاهی و رضایت از رابطه، ارتباط معناداری تبیین شد. با هماهنگ کردن تنفس خود با شریک عاطفی در طول تمرین یوگا، با او یکی خواهید شد.

 

  1. بوسه 6 ثانیه‌ای

دکتر جان گاتمن، از بوسه 6 ثانیه‌ای به‌عنوان تکنیکی برای حفظ میزان عشق‌ورزی در طول روز بین زوجین حمایت می‌کند. بوسه باید شور و حرارت عشق را بین افراد شعله‌ور نگه دارد و باعث کاهش تنش‌های روزمره شود.

 

  1.  نسبت به برنامه روزمره یکدیگر علاقه نشان دهید.

با صحبت کردن در مورد مشغله‌های روزمره یکدیگر حمایت خود را از اهداف طرف مقابلتان نشان دهید.

 

  1. نیازهای خود را از شریک عاطفی خود بیان کنید.

فهرستی از کارهایی که شریک عاطفی‌تان در طول هفته می‌تواند برای خوشحال کردن شما انجام دهد تهیه کنید. این موارد را با یکدیگر به اشتراک بگذارید. همه ما نیاز به دریافت محبت داریم و انرا به شکل‌های مختلفی ابراز می‌کنیم؛ احترام به این تفاوت‌ها برای شنیده شدن و درک شدن ضروری است.

 

  1.  قبل از گفتگو مقدمه‌چینی کنید.

پیش از طرح هر موضوع جدی، فضای صمیمانه‌ای برای صحبت کردن ایجاد کنید. چنین کاری باعث تحکیم رابطه شما و کسب شناخت بهتری از شریک عاطفی‌تان می‌گردد

 

  1.  از موسیقی استفاده کنید.

بر اساس پژوهشی که در سال 2011 انجام شد، موسیقی می‌تواند به گسترده شدن ارتباطات اجتماعی شما کمک کند. می‌توانید از موسیقی‌هایی که برایتان خاطره‌انگیز هستند استفاده کنید تا از این طریق به فضای عطفی و احساسی یکدیگر وارد شوید.

 

  1.  باهم کتاب بخوانید

این کار به شما کمک می‌کند تا یک تجربه مشترک بسازید. سعی کنید زمانی را برای گفتگو در مورد کتاب اختصاص دهید.

 

  1. نگاه نافذ داشته باشید.

داشتن ارتباط چشمی می‌تواند باعث تقویت و بهبود رابطه شما و شریک عاطفی‌تان شود. هرچقدر این ارتباط طولانی‌تر باشد، کشف احساسات طرف مقابل آسان‌تر خواهد بود. بر اساس پژوهش‌های انجام‌شده، ارتباط چشمی می‌تواند مرزهای بین شما و شریک عاطفی‌تان را کاهش داده و صمیمیت بیشتری رقم بزند.

 

  1. قدرشناسی را تمرین کنید.

قدرشناسی می‌تواند باعث سلامت روان و رابطه و همچنین رفاه حالتان شود. این کار باعث افزایش سطح اکسی توسین در مغز شده که منجر به کاهش استرس در شما می‌شود.

 

  1. برای معاشقه وقت بیشتری بگذارید.

یافته‌های علمی حاکی از این است که در آغوش گرفتن شریک عاطفی باعث ترشح اکسی توسین شده و عملکرد کورتیزول را به‌عنوان هورمون استرس مختل می‌کند.

 

  1. از کتاب‌های خودیاری استفاده کنید.

بسیاری از این کتاب‌ها می‌توانند در بهبود روابط شما کمک‌کننده باشند. پیشنهاد می‌کنیم که برای ارتقا کیفیت روابط خود کتاب " ارتباط زوجین در خانه" اثر دکتر سو جانسون را مطالعه کنید.

 

  1. از وسایل الکترونیکی فاصله بگیرید.

طبق گزارشی در سال 2014، 25 درصد از افرادی که درگیر یک رابطه جدی هستند، در زمان تنهایی خود با شریک عاطفی‌شان، مدام از تلفن همراه استفاده می‌کنند. این کار در ظاهر می‌تواند آسیب خاصی ایجاد نکند، اما به‌مرورزمان از صمیمیت رابطه شما کاسته و درنهایت منجر به چالش‌های بزرگ‌تری ما بین شما خواهد شد.

نظرتان را درمورد کارگاه با ما به اشتراک بگذارید