از آنجاییکه نزدیک به 2 سال است که ویروس کرونا مهمان خانههای ماست، طبیعی است که بر نحوه اثرگذاری آن بر روابط خود بیندیشیم. همچنین این سؤال نیز ممکن است برای ما پیش بیاید که چطور میتوان اثرات این مسئله را به بهترین شکل مدیریت کرد.
خوشبختانه اگر شما نیز به دلیل شیوع این ویروس شاهد تغییراتی در روابط نزدیکان خود بوده یا آن را در زندگی شخصیتان تجربه کردهاید، تنها نیستید و نباید فراموش کنید که همواره راهی برای مقابله با این اتفاقات ناخواسته وجود دارد.
چگونه شیوع کرونا روابطمان را تغییر داده است؟
سارا راسل، مربی رسمی روابط عاطفی در سانتا کروز کالیفرنیا ، بیان میکند که جریان زندگی همه، با پیدایی این ویروس بهکلی تغییر کرده است. اغلب ما بهطور ناگهانی مجبور به ترک محل کار خود شده و بهصورت دور کار به انجام وظایف پرداختیم. همچنین از حضور در تجمعات بزرگ پرهیز کردیم و بهناچار آموختیم که برای حفظ جان خود و عزیزانمان باید از آنها فاصله بگیریم. همه این تغییرات بدان معناست که ما نیازمند تعیین مجدد مرزهای شخصی و شفافسازی آنها بودهایم و همین مطلب میتواند به عمیقتر شدن سطح روابط و افزایش کمیت و کیفیت زمانی که با زوج خود سپری میکنیم نیز منجر شود.
به گفته راسل، طبیعی است که در جریان این موضوع با چندین سؤال مهم و بنیادین که میتواند تحولاتی در رابطهتان ایجاد کند برخورد کنید. در اینجا به برخی از این سؤالات میپردازیم
• چقدر به زمان و فضای شخصی نیاز داریم؟
• چه کسی مسئول کدام کارهاست؟
• چطور نیازهایمان را بیان کنیم؟
• چگونه انتظارات مختلف یکدیگر را برای ایجاد احساس امنیت در رابطه برآورده سازیم؟
• چگونه عصبانیت، خستگی، سردرگمی و نگرانی خود را مدیریت کنیم؟
همهگیری کرونا و روابط عاطفی ما: مسئله بزرگ
جکی تاسیلو درمانگر آمریکایی ساکن در نیویورک بیان میکند که از یکسو ممکن است شرایط جدید به وجود آمده برای رابطه شما، فرصتی جهت تعمق بخشیدن به آن و وارسی ارزشها و باورهای هر دو طرف و درعینحال افزایش کیفیت آن باشد. بسیاری از مردم در این زمان، به بازسازی اساسی اولویتها و نیازهای خود پرداخته و رضایتمندی بیشتری از رابطهشان را تجربه کردند؛ اما بسیاری دیگر از مردم با آن روی سکه مواجه شدند.
به عقیده تاسیلو، اضطراب، ناآرامی و استرس عمومی حاصل از شیوع ویروس کرونا همه ما و بهناچار روابط عاطفیمان را در بعد احساسی، روانی، مالی یا فیزیکی نیز تحت تأثیر قرار داده است. بدیهی است که با ایجاد هرگونه تغییر در شرایط روانی فردی، اثرات و پیامدهای آن در رابطه عاطفی قابلمشاهده خواهد بود.
تحقیقات نشان میدهند که سبک دلبستگی شما میتواند بر چگونه تجربه کردن این شرایط در بعد اجتماعی اثرگذار باشد. بهطورکلی 4 سبک دلبستگی قابلتعریف است
• دلبستگی ایمن: احساس راحتی و صمیمت با فضا
• مضطرب-مشغول: امنیت احساسی بیشتر در حوزه صمیمیت
• اجتنابی - طرد کننده: امنیت احساسی بیشتر با داشتن فضا و فاصله در رابطه
• ترسیده- اجتنابی: شما بین میل شدید در ایجاد صمیمیت و داشتن فضا (فاصله) در تردید هستید.
بر اساس نتایج بهدستآمده، محققان خاطرنشان کردند که افراد با سبک دلبستگی ایمن در طول همهگیری، بالاترین سطح عملکرد را داشته و این در حالی است که روابط با زیربنای سبک دلبستگی ناایمن دچار تزلزل شدند.
همهگیری کرونا: نیمهپر لیوان
گاهی اوقات، روزهای تاریک میتوانند ما را به هم نزدیکتر کنند:
شاید قبلاً بیشتر بخشنده بودی
طبق تحقیقات منابع معتبر، همهگیری در چند هفته ابتدایی، تأثیر چندانی بر روابط ما نداشته است. درواقع میتوان گفت افرادی که درگیر یک رابطه عاطفی هستند، با اجتناب از تعارض و بهرهگیری از مهارتهای مقابلهای مثبت میتوانند بخشندگی، شفقت و دلسوزی بیشتری نسبت به شریک خود داشته باشند.
پیوند شما ممکن است از طریق "واقعیت مشترک" تقویت شود.
در یک مطالعه نشان داده شد که داشتن همسر حمایت گر میان افرادی که خط مقدم درمان و مراقبتهای بهداشتی در زمان شیوع این بیماری، با عملکرد بهتر در پرسشنامه رضایت از رابطه عاطفی همبستگی بالایی داشته است.
در روانشناسی، اصطلاح " واقعیت مشترک " به ایجاد زمینه یا دیدگاه مشترکی اشاره دارد مورد احترام هر دو شما بوده و در این مورد ممکن است شما برای حفظ رابطه خود، بر محدود کردن ارتباطات و یا جداگانه خوابیدن نیز توافق کرده باشید.
ارتباطات الکترونیکی ممکن است بهطور متفاوتتری جلوه کند.
در پژوهش دیگری نشان داده شد که افراد در همه گروههای سنی، بهویژه نوجوانان، برای برقراری ارتباط با دوستان خود، بیشتر به رسانههای اجتماعی جمعی متکی هستند. از بین افرادی که مورد بررسی قرار گرفتند، بسیاری از آنها در این شرایط خاص رضایت بیشتری از این پلتفرمها نسبت به شرایط عادی زندگی گزارش کردهاند که این موضوع به پیشگیری از موارد زیر منجر شده است.
• تنهایی
• اضطراب
• علائم افسردگی
به میزانی که ارتباط از راه دور برای شما رضایتبخش است، بخصوص اگر تنها زندگی میکنید، میتوانید ازلحاظ هیچانی از خود مراقبت کنید.
ممکن است نسبت به شریک عاطفی خود سختگیرتر شده باشید
تحقیقات نشان میدهد که اگر تنها زندگی میکنید و حتی ترس از تنهایی نیز دارید، درزمان همهگیری سخت پسندی شما نسبت به فردی که با قصد ایجاد رابطه عاطفی با او دارید نسبت به شرایط نرمال زندگی بیشتر میشود.
همهگیری کرونا: نیمهخالی لیوان
طیف وسیعی از پیامدهای منفی از جدایی تا خشونت خانگی در این مطالعه، مشاهدهشده است:
افزایش رفتارهای مخرب در رابطه
بر اساس نتایج یک مطالعه در سال 2020 که به وارسی بیش از 600 پژوهش پرداخته بود، کووید-19 سطوح بلای بیسابقهای از نگرانیهای روانی مانند اضطراب، افسردگی و اختلال استرس پس از سانحه (PTSD) ایجاد کرده است. بر اساس همان نتایج، استرس شدید ممکن است باعث ایجاد رفتارهای منفی و مخرب بین فردی منفی مانند خصومت، کنارهگیری و نادیدهگیری و عدمحمایت به شریک عاطفی شده باشد.
محققان پیشبینی میکنند که بروز چنین رفتارهایی در شرایط زیر احتمالاً افزایش خواهد یافت.
• ناامنی درآمدی و اقتصادی
• در اقلیت اجتماعی بود
• سن کم
• سبک دلبستگی ناایمن
• افسردگی
افزایش آمار طلاق و جدایی
بر اساس دادههای جمعآوریشده از یک وبسایت معتبر و قانونی در امریکا ، در مقایسه با سال ۲۰۱۹، تعداد زوجهایی که در روزهای اولیه شیوع همهگیری به طلاق فکر میکردند، ۳۴ درصد افزایش داشته است. الگوی مشابهی از افزایش آمار جدایی در چین نیز گزارششده است. بر اساس نتایج یک مطالعه دیگر، افزایش دریچههای تخریبکننده رابطه عاطفی شما و احساس شما نسبت به خطری که تهدیدتان میکند، ارتباط مستقیمی با سطح اضطراب، افسردگی و میزان سوءمصرف مواد در شما دارد؛ بهعبارتدیگر، هر چه بیشتر در مورد همهگیری این ویروس نگران باشید، سطح اضطراب و افسردگی شما بالاتر میرود.
محققان بر این باورند که عوامل زیر، به کاهش رضایت از رابطه، افزایش جداییها و بهطورکلی افزایش چالشهای سلامت روان دامن میزنند.
نابرابری در تقسیمکار
یک مطالعه منتشرشده در مجله روابط اجتماعی و شخصی در سال 2021 به بررسی تفاوتهای جنسیتی و تأثیر کار کردن در دوران قرنطینه پرداخت. محققان دریافتند که زنان در مقایسه با مردانی که کارهای با درآمد بالاتری دارند و بیشتر استراحت میکنند، مسئولیت بیشتری را در خصوص زندگی مشترک و فرزندان خود در این دوران به عهده میگیرند.
افزایش خشونت خانگی
در برخی موارد، قرنطینه باعث شد تا افراد مجبور به زندگی در ک محیط ناامن و فضای روانی مسموم باشند. بر اساس منابع معتبر تحقیقاتی در سال 2020، خشونت خانگی علیه زنان افزایش قابلتوجهی داشته است.
نکاتی برای مدیریت روابط
توجه داشته باشید که اگر در یک رابطه ناسالم نیستید، راههای زیادی وجود دارد که به شما در مدیریت کردن روابط بین فردیتان در زمان همهگیری و پسازآن کمک میکند.
نیازهای خود را بیان کنید
با تغییر محدودیتهای مرتبط با کووید-19، بهتر است که شما نیز در شکل رابطه خود تغییر ایجاد کنید. در این مسیر، هیچگاه از تعیین مرزهای خود با افرادی که دوستشان دارید نهراسید.
به گفته سارا راسل، اگر یکی از شما برای حفظ آرامش در رابطه، نیازهای خود را برای مدت طولانی نادیده بگیرد و درنتیجه آن خشم شدید را تجربه کند، لازم است که با بررسی فضای حاکم بر رابطه برای مطرح کردن نیازهای خود تلاش کرده و در خصوص آن با سپس با شریک زندگی خود مذاکره کند. به یاد داشته باشید که ایجاد فضای امن برای توجه به آسیبپذیریها و واقعیتهای زندگیتان که در این دوران با آنها دستوپنجه نرم میکنید لازم و ضروری است.
فضای مشترک را تقسیم کنید
جنیفر پاتریک میگوید: اگر هنوز دورکاری میکنید، فضایی را ایجاد کنید که ضمن حضور هردو شما در خانه، جدا از هم کارکنید. این امر به کاهش اصطکاک بین شما و شریک عاطفیتان و درنتیجه تنشها و چالشهای کمتر منجر خواهد شد. این استرس شمارا کاهش داده و رابطهتان را تقویت میکند. همچنین لازم است که وضعیت را بهصورت منظم بازبینی کنید.
صمیمیت را حفظ کنید
خستگی ناشی از همهگیری این ویروس و آمارهای وحشتناک حاصل از مرگومیر، امری اجتنابناپذیر است. اگر میخواهید صمیمیت فیزیکی بیشتری داشته باشید، بهجای فکر کردن به تعدد روابط جنسی سعی کنید با افزایش کیفیت معاشقهها پیش از رابطه جنسی از هر طریق ممکن، تنشهای فیزیکی یکدیگر را از بین ببرید.
با متخصص سلامت روان در ارتباط باشید
صحبت کردن با یک شخص بیطرف در مورد آنچه در ذهن شما میگذرد، مفید خواهد بود. هنگامیکه شما دست به حلوفصل چالشهای را به میبرید، یک درمانگر میتواند بهعنوان یک راهنما عمل کند.
به گفته تاسیلو، اگر روابط شما دچار مشکلات جدی است، حتی ممکن است به جلسات درمان از راه دور نیاز داشته باشید. در چنین وضعیتی در حال حاضر داشتن یک منبع امن برای گفتگو بسیار مهم است. واقعیت این است که هیچ رویدادی مانند کرونا نمیتوانست همه ابعاد زندگی ما را چه بهصورت مثبت و چه بهصورت منفی تحتالشعاع قرار دهد؛ بنابراین لازم است که با هوشیاری نسبت به آن عمل کنیم.
منبع: PsychCentral
نظرتان را درمورد کارگاه با ما به اشتراک بگذارید