Your browser does not support JavaScript!

تلفن

09196600444

ایمیل

مشاهده ایمیل

ساعت کاری

9 صبح تا 10 شب

مشاوره پیش از ازدواج

3
مشاوره پیش از ازدواج

مشاوره پیش از ازدواج یکی از برجسته‌ترین خدمات روانشناسی مدرن به شمار می‌رود. همه ما به خوبی میدانیم که شاید ازدواج بزرگ‌ترین رویداد زندگی هر انسان باشد. بنابراین باید به آن توجه ویژه‌ای کرد. متأسفانه در طول سال‌های گذشته نرخ طلاق در کشور ما افزایش پیدا کرده و این موضوع  لزوم فرآیندهای پیشگیرانه‌ای مانند مشاوره پیش از ازدواج را بیش از پیش به ما یادآوری می‌کند. البته قرار نیست مشاوره پیش از ازدواج، تمام مشکلات را حل کند و یا اینکه در آینده چالشی برای زندگی زناشویی پیش نیاید. فراموش نکنیم که ازدواج یک رابطه است. طرفین رابطه باید برای زنده نگه داشتن رابطه تلاش کنند. این تلاش‌ها باید معطوف به رابطه باشد یعنی فرد تا حدودی از مرز "من" بودن عبور کرده و به نیازهای رابطه‌ای توجه کند. تحقیقات به ما نشان داده که به صورت کلی مشاوره پیش از ازدواج تا حدود زیادی از طلاق جلوگیری می‌کند و دوام رابطه زناشویی را افزایش می‌دهد. 

 

هدف از مشاوره پیش از ازدواج چیست؟
روانشناس در طول جلسات به بررسی ویژگی‌های شخصیتی طرفین می‌پردازد. ویژگی‌های شخصیتی (اختلالات روانی) تأثیر بسیاری در روابط ما دارند. متأسفانه یا خوشبختانه، این تأثیرات در رابطه زناشویی به اوج خود می‌رسند. بنابراین بسیار مهم است که قبل از ازدواج همدیگر را بهتر بشناسیم. به صورت کلی سه هدف عمده را در مشاوره پیش از ازدواج دنبال می‌کنیم:
 

ارزیابی میزان آمادگی فرد برای ازدواج: ما باید بدانیم که ازدواج نیازمند آمادگی‌هایی از نظر فردی، شخصیتی، رابطه‌ای، مالی، هویتی و حتی خانوادگی است. اگر در هر کدام از این حوزه‌ها مشکلی وجود داشته باشد، بهتر است قبل از ازدواج حل شود یا حداقل قبل از ازدواج حرکت به سوی حل کردن آن‌ها آغاز شود.
 

ارزیابی تعادل رابطه: این بخش اهمیت بسیار زیادی دارد اما گاها مورد بی‌توجهی قرار می‌گیرد. رابطه‌ای که در آن تعادل وجود ندارد، دیر یا زود به مشکل بر می‌خورد. منظور ما از تعادل، موقعیت مالی، موقعیت خانوادگی، تحصیلات و ویژگی‌های شخصیتی و روانی دو طرف است. توجه داشته باشید که روانشناس قرار نیست به شما بگوید که در صورت عدم وجود تعادل در یکی از موارد بالا باید رابطه به پایان برسد، بلکه قرار است با رسیدن به آگاهی، کاری برایشان انجام دهیم و تصمیمی اتخاذ کنیم.
 

ارزیابی مهارت‌های رابطه‌ای: همان طور که قبلاً اشاره شد، ازدواج نیز یک رابطه است. برای حفظ هر رابطه‌ای ما نیازمند مهارت‌هایی هستیم. مشاوره پیش از ازدواج می‌تواند در یادگیری یا تقویت این مهارت‌ها به ما کمک کند. صمیمت، تعهد و رابطه جنسی، سه اصلی اساسی رابطه زناشویی به شمار می‌رود. ما باید یاد بگیریم که هر کدام از این موارد در رابطه چگونه باید عملی شود.

 

چه زمانی برای مشاوره پیش از ازدواج مناسب است
توصیه می‌شود قبل از آغاز مقدمات قانونی ازدواج، جلسات مشاوره برگزار شود. در این شرایط دختر و پسر انعطاف‌پذیری بیشتری دارند و راحت‌تر می‌توانند در مورد خود، احساسات  و نیازهایشان حرف بزنند. 

 

جلسات چگونه برگزار می‌شود
بهتر است خانم و آقا هر دو در جلسات مشاوره پیش از ازدواج شرکت کنند. جلسات معمولاً به شکل یک بسته چند مرحله‌ای ارائه می‌شود. جلسه اول، جلسه معارفه است. در این جلسه روانشناس اهداف کلی که در بالا به آن‌ها اشاره شد را با خانم و آقا در میان می‌گذرد. در مرحله بعد چند آزمون سنجش شخصیتی برگزار می‌شود. این آزمون‌ها به متخصص کمک می‌کند تا اطلاعات ارزشمندی از نیم‌رخ روانی آن‌ها به دست بیاورد. البته در یک جلسه با حضور هر دو، نتیجه تست، توسط روان سنج، تفسیر خواهد شد. مرحله بعدی جلسات تک نفره است. در این جلسات معمولاً خانم و آقا راحت‌تر در مورد نیازها و خواست‌هایش حرف می‌زنند و سراغ مشکلاتی می‌روند که به نظرشان ممکن است به رابطه زناشویی آسیب بزند. و در نهایت نوبت به جلسه نهایی می‌رسد که در آن روانشناس به جمع‌بندی جلسات می‌پردازد. فراموش نکنیم که روانشناس معمولاً توصیه‌ای در مورد ازدواج کردن یا نکردن ارائه نمی‌دهد (مگر آنکه شرایط ویژه‌ای پیش آمده باشد) و خانم و آقا هستند که باید با توجه به اطلاعاتی که دریافت کرده‌اند به نتیجه نهایی برسند. بیشتر اوقات نتیجه مثبت است اما توصیه می‌شود که دو نفر درمان یا جلسات مشاوره را ادامه دهند.
هدف اصلی برگزاری مشاوره پیش ازدواج، رسیدن به آینده‌ای روشن است. ما نباید به عنوان مانع به آن نگاه کنیم. دنیای امروز، نیازمند خدماتی است که شاید در گذشته نیاز نبوده، اما الآن باید از آن‌ها استفاده کرد.

 

سخنی از مدیر کلینیک روانشناسی و مشاوره دانا:
ازدواج یکی از دو تصمیم مهمی است که سراسر زندگی ما را تحت تأثیر خودش قرار می¬دهد. گذشت آن زمان که ازدواج هندوانه¬ی بسته¬ای بود که نمی¬شد در موردش تصمیم روشنی گرفت. حالا با کمک علم و گمانه‌زنی‌های قویی‌تر می¬توان این هندوانه را به شرط چاقو دید و با چشم بازتری تصمیم گرفت. 
 

 

 

نظرتان را درمورد کارگاه با ما به اشتراک بگذارید