Your browser does not support JavaScript!

تلفن

09196600444

ایمیل

مشاهده ایمیل

ساعت کاری

9 صبح تا 10 شب

در دوران شیوع کرونا، چگونه با کمک احساسات از خود مراقبت کنیم

در دوران شیوع کرونا، چگونه با کمک احساسات از خود مراقبت کنیم

همه ما نگران هم گیری کرونا هستیم. شاید مهم‌ترین دلیل آن این است که انسان ذاتاً نگران چیزهایی می‌شود که از کنترل او خارج هستند. زندگی با سرعت بسیاری در حال تغییر است و مغز ما تلاش زیادی انجام می‌دهد تا خود را با این تغییرات سازگار کند. در نتیجه، ما دائماً به دنبال چک کردن اخبار مربود به اپیدمی هستیم و به سختی می‌توانیم به چیز دیگری فکر کنیم. سؤالاتی مانند، واکسن بیماری چه زمانی آماده می‌شود؟ چگونه می‌توانم بهترین تصمیمات را برای خود و دیگران بگیرم؟ چه زمانی اپیدمی از بین خواهد رفت؟ آیا گرمای هوا ویروس را از بین می‌برد؟ دائماً در ذهن ما می‌چرخد و ما با اضطراب دنبال جواب‌های آن‌ها هستیم.
 واقعیت موضوع این است که ما نقش کوچکی در کنترل شیوع بیماری داریم. اما این نقش کوچک، می‌تواند تأثیر حیرت‌انگیزی بر زندگی ما و اطرافیانمان داشته باشد. بنابراین باید دو دستی به هر ابزاری که می‌تواند به ما کمک کند، بچسبیم. در این مقاله می‌خواهیم به بررسی اقدامات احتیاطی و احساسی بپردازیم که در دوران فراگیری بیماری مانند کرونا باید رعایت شوند. شاید شما دوستان عزیز بگویید که دغدغه‌های مهم‌تری از پرداختن به مسائل احساسی، در حال حاضر در زندگی شما وجود دارد. من با احترام به کلام، دغدغه و نیاز شما دوستان عزیز، به شما یادآور می‌شوم که احساسات و هیجانات انسانی، بخش مهمی از ساختار روانی می‌باشند که تضعیف آن‌ها سبب آسیب به ساختار ایمنی بدن می‌شود، و توجه به آن‌ها کارایی ما را در مواجهه با هر چالشی افزایش می‌دهد. بنابراین، شما با توجه به احساسات، در مواقع از خودتان مراقبت می‌کنید. فراموش نکنیم که هدف ما فقط مراقبت از خود نیست و باید تلاش کنیم که در وهله اول بر روی گروه‌های کوچکی که عضو آن‌ها هستیم تأثیرگذار باشیم، و در قدم دوم نقش خود را به عنوان یک عضو جامعه، به خوبی انجام دهیم. 
لطفا به یاد داشته باشید که منظر ما از کلمه احساس، در واقع همان هیجان است. این دو کلمه تفاوت اندکی با یکدیگر دارند که در مقالات آینده به بررسی آن خواهیم پرداخت. 

 

پنج چالش بزرگ برای عبور از این اپیدمی فراگیر
همه ما میدانیم که در نهایت بیماری کرونا مهار خواهد شد. اما تا زمان دستیابی به واکسن  یا درمان قطعی بیماری زمان زیادی باقی مانده است، و در طول این مدت هر اتفاقی ممکن است رخ دهد. سؤال اساسی این است که در طول این دوران، چگونه در مقابل کرونا از خودمان محافظت کنیم. اما در قدم اول بهتر است با چالش‌ها آشنا شویم. البته همان طور که در مقدمه اشاره شد، هدف از نگارش این مقاله، توجه بیشتر به چالش‌های روانی مواجه با کرونا است و همکاران عزیز ما در حوزه سلامت پزشکی، به کفایت به بررسی شیوه‌های مراقبت از سلامت جسمی، پرداخته‌اند. این پنج چالش شامل موارد زیر می‌شوند:

  •     ناگهانی بودن کرونا
  •     ناتوانی در مواجهه با آن
  •     اخبار
  •     انزوا اجتماعی
  •     ترس مبتنی بر واقعیت

 

ناگهانی بودن کرونا
همه ما اخبار شیوع کرونا را در چین دنبال می‌کردیم، اما واقعیت زندگی انسان این است که به سختی می‌تواند تصور کند که خطر مرگ ممکن است این قدر به او نزدیک شود. و در نهایت، ناگهان مرگ دو نفر در قم به دلیل کرونا از سوی خبر گذاری‌های معتبر اعلام شد. الآن دیگر کرونا از ما دور نیست و در همین لحظه ممکن است حتی همسایه شما نیز ناقل ویروس باشد. در حال حاضر نه تنها ویروس به شما نزدیک شده، بلکه به شیوه غیر مستقیم زندگی‌تان را  تحت تأثیر خود قرار داده.  ناگهان دنیا دیگر مانند چند روز قبل نیست.

 

ناتوانی در مواجهه با آن
انسان همیشه در مواجهه با چیزهایی که در کنترلش نیست، بد عمل می‌کند. بسیاری از ما، خود را در شرایطی می‌بینیم که یک جا ایستاده و منتظر هستیم که ویروس به ما برسد و همه چیز را نابود کند. انگار کار چندانی از دست ما بر نمی‌آید. 

 

اخبار
هر روز صبح که از خواب بیدار می‌شویم، خبرهای بد بیشتری سرمان خراب می‌شوند. و متأسفانه، تا آخرین لحظه‌ای که بیدار هستیم، این فرآیند ادامه پیدا می‌کند. البته بسیاری از این اخبار بد شایعه هستند اما فراموش نکنیم که ذهن مضطرب، توانایی تشخیص خبر درست و غلط را از هم ندارد و فقط مضطرب‌تر می‌شود. در این شرایط افراد به راحتی اسیر این زنجیره اخبار بد و منفی می‌شوند.

 

انزوا اجتماعی
با این واقعیت دردناک باید مواجه بشویم؛ ما تنها شده‌ایم. در خانه‌های خود اسیر شده‌ایم، و هیچ کاری جز صبر کردن از دستمان بر نمی‌آید. کرونا تبدیل به زندانبان ما شده است.

 

ترس مبتنی بر واقعیت
ما همیشه نگرانی‌های زیادی داریم، مثلاً مشکلات مالی با پرداخت اقساط ماهیانه. اما این دفعه داستان متفاوت است. ما با ویروسی مواجه هستیم که سریع منتقل می‌شود و هزاران نفر را در سراسر جهان به کام مرگ فرستاده است. این ترس کاملاً واقعی است و به سختی می‌توان با دفاع‌های روانی آن را کنترل کرد. همه ما نگران آینده خود هستیم زیرا کرونا داستان ترسناکی است.

ما باید یاد بگیریم با شرایط جدید مواجه شویم. دنیای اطراف ما محدودتر می‌شود و زندگی که آن را می‌شناختیم بیش از پیش از ما فاصله می‌گیرد. پزشکان عزیز به ما توصیه کرده‌اند که از دیگران فاصله بگیریم، دستانمان را بشوریم و در خانه بمانیم. اما باور کنید که در بحران‌های شدیدی مانند اپیدمی کرونا، فقط سلامت جسمی انسان در خطر نیست. ما باید سلامت روانی و سلامت هیجانی خود را نیز رصد کنیم. نکاتی هست که باید به آن‌ها توجه کنیم.

 

دلایلی که اهمیت مراقبت احساسی یا هیجانی را نشان می‌دهند
1. سلامت روانی و هیجانی انسان تأثیر بسیاری بر سیستم دفاعی بدن دارد. و بسیار حیاتی است که از آن مراقبت شود.
2. ممکن است شما با خانواده یا دوستانتان در خانه بمانید. ساختار روانی و هیجانی شما، آن‌ها را نیز تحت تأثیر قرار می‌دهد و به صورت غیر مستقیم بر روی سیستم ایمنی آن‌ها نیز تأثیر می‌گذارد. 
3. در نهایت مراقبت هیجانی به شما کمک می‌کند تا در لحظات سخت، اضطراب‌آور، ترسناک، و تیره و تار بتوانید تصمیمات بهتری اتخاذ کنید.

 

پنج اقدام احساسی و احتیاطی که باید در هنگام شیوع کرونا انجام دهید
در نهایت می‌رسیم به بخش پایانی مقاله، که بررسی اقدامات احتیاطی و پیشگیرانه احساسی است که باید در این دوران سخت، به آن‌ها بپردازیم. احساسات مهم‌ترین بخش ساختار روانی انسان هستند. ما باید یاد بگیریم که بیشتر با احساسات خود آشنا شویم. احساسات عامل اصلی به وجود آورنده رفتار هستند و تعاملات اجتماعی ما را شکل می‌دهند. مطالب زیر را با دقت بخوانید. می‌خواهم روی این موضوع تاکید کنم، که اگر دائماً نسبت به احساسات خود بی‌توجه باشید، در ریسک زیادی قرار دارید. اگر برای انجام موارد زیر دچار مشکل شدید، می‌توانید با روانشناس یا مشاور، جلسه آنلاین برگزار کنید و از خدمات آن‌ها بهره‌مند شوید. یادمان باشد، که حتی در این لحظات سخت نیز ما تنها نیستیم.

 

به احساساتتان توجه کنید و به خودتان اجازه دهید آن‌ها را احساس کنید
بسیاری از ما در همین مرحله اول ناکام می‌مانیم. اضطراب مانند سقفی بر سرمان ویران می‌شود، بدون آنکه دلیل آن را بدانیم. متأسفانه اکثر ما ایرانی‌ها در خانواده‌هایی رشد کرده‌ایم که به احساسات بی‌توجه بوده‌اند، و در نتیجه ما هم یاد گرفته‌ایم که آن‌ها را نبینیم. اما در موقعیت‌های این‌چنینی که خطر کورانا در نزدیکی ما است، بسیار مهم است که چند لحظه بر روی احساساتتان متمرکز شوید (در آینده با نگارش مقاله‌ای، شناخت و درک احساسات را برای شما توضیح خواهم داد). ما باید روی احساس متمرکز شویم تا بتوانیم آن را بشناسیم و درک کنیم. آیا ترسیده‌اید؟ نگران هستید؟ غمگین شده‌اید؟ ناامید هستید؟ سرگردان شده‌اید؟ گمشده‌اید؟ تنها هستید؟ وحشت زده‌اید؟ درمانده شده‌اید؟ هر چیزی ممکن است باشد. و شما باید آن را شناسایی کنید. در عمق وجودتان چه چیزی تجربه می‌شود؟ دانستن به ما کمک می‌کند حال بهتری داشته باشیم. اگر احساس شناسایی نشود، خود را به صورت اضطراب یا افسردگی نشان می‌دهد. شما حالتی از اضطراب شدید را به صورت دائمی تجربه می‌کنید. فهمیدن احساسات در ابتدا ممکن است کار دشواری باشد، اما آرام آرام برایتان تبدیل به عادتی سودمند خواهد شد که در چالش‌های دیگر زندگی نیز می‌توانید از آن استفاده کنید.

 

هر کاری که می‌توانید انجام دهید تا احساس درماندگی به سراغ شما نیاید
توصیه‌های پزشکی برای فاصله گرفتن از دیگران و مراقبت از خود و اطرافیانتان را با دقت رعایت کنید. به کسانی که نیاز به کمک دارند، کمک کنید. از دیگران حمایت کنید و در صوت نیاز، ازشان کمک بخواهید. جامعه کوچکی تشکیل دهید که در آن عشق و محبت و حمایت در جریان باشد. حتی در این شرایط سخت نیز باز شما می‌توانید بر روی محیط اطرافتان تأثیر بگذارید. درماندگی یک احساس است. تلاش کنید آن را بفهمید و برای مدیریت آن هر کاری که از دستتان بر می‌آید، انجام دهید.

 

تماشای اخبار را محدود کنید
یکی از عادات ناکارآمد ما در شرایط بحرانی، دنبال کردن مجموعه‌ای از اخبار درست یا غلط است. ما باید جلوی این عادت را بگیریم. خود را محدود کنید. مثلاً یک برنامه خبری مشخص را ببینید که خیالتان راحت است اخبار آن درست و دقیق می‌باشد. دیگر سراغ هیچ کانال یا شبکه خبری نروید تا فردا و همان برنامه خبری مشخص. نگران نباشید، اتفاق خاصی نمی‌افتد و خبرها همیشه منتظر شما باقی می‌مانند. 

 

از تلفن و اپلیکشن هایی مانند Skype برای برقراری ارتباط با عزیزانتان استفاده کنید
در این دوران تنهایی، باید ارتباطمان را با دیگران حفظ کنیم. با دیگران حرف بزنید. اجازه ندهید تنهایی شما را در بر بگیرد. باور کنید دیگران نیز از حرف زدن با شما در این شرایط بسیار خوشحال می‌شوند. کرونا تنهایی درونی ما را بیرون کشیده است، باید در مقابل آن بیستیم.

 

برای رشد و پیشرفت از این فرصت استفاده کنید
این مورد آخر کمی سخت است. کرونا ما را در شرایط سختی قرار داده، اما قرار نیست همیشه در این موقعیت باقی بمانیم. از این فرصت استفاده کنید. سراغ کتاب‌های نخوانده بروید. در دوره‌های آموزشی آنلاین شرکت کنید. فیلم‌های برجسته تاریخ سینما را ببینید. یا پادکست گوش کنید. انجام این کارها به شما کمک می‌کند تا این دوران برایتان با دستاوردی همراه باشد. از همه مهم‌تر، ورزش و فعالیت جسمی را از قلم نیندازید. حتی اگر شده به مدت بیست دقیقه تمرین کنید.

کرونا دوران سختی را برای ما رقم زده، اما ما نباید با این سختی همراه شویم و شرایط را برای خودمان سخت‌تر کنیم. از خودتان و دیگران مراقبت کنید. آینده‌ای روشن‌تر در انتظار شما است.

منبع: psychcentral
 

نظرتان را درمورد کارگاه با ما به اشتراک بگذارید