Your browser does not support JavaScript!

تلفن

09196600444

ایمیل

مشاهده ایمیل

ساعت کاری

9 صبح تا 10 شب

نکات کلیدی در مورد ازدواج از دیدگاه روانشناسی ازدواج و خانواده – بخش اول

نکات کلیدی در مورد ازدواج از دیدگاه روانشناسی ازدواج و خانواده – بخش اول

در این مقاله می‌خواهم به مجموعه‌ای از نکات کلیدی در مورد ازدواج و تحکیم خانواده بپردازم. در رابطه زناشویی همه چیز عشق و دوست داشتن نیست. دو طرف باید به نیازهای یکدیگر توجه کنند. بنابراین باید بدانیم که چه کارهای را نیاز است که انجام دهیم، تا همسرمان در کنار ما احساس خوشبختی درونی داشته باشد. این نکات به وسیله بزرگ‌ترین روانشناسان خانواده در سراسر جهان گردآوری شده که امیدواریم برای شما دوستان عزیز مفید واقع بشود. 
اما قبل از بررسی این نکات طلایی، می‌خواهم چند سطری در مورد مثلث عشق برای شما بنویسم. مثلث عشق که مدلی است از رابطه عاطفی عمیق،  اولین بار توسط روانشناس برجسته، رابرت استرنبرگ را ارائه شد. او سه راس این مثلث را این گونه معرفی می‌کند:
o    صمیمیت
o    هوس/ شهوت
o    پذیرش/ تعهد

 

استرانبرگ با ارائه این مدل، مفهوم عشق آرمانی را در ازدواج و رابطه عاطفی به ما نشان می‌دهد. هر زمان که یکی از رئوس مثلث از بین می‌رود، ما از مرزهای رابطه آرمانی خارج می‌شویم و رابطه تبدیل به چیز دیگری می‌شود. مثلاً استرنبرگ رابطه‌ای را که در آن صمیمیت و شهوت ضعیف است اما تعهد قوی بین طرفین وجود دارد را عشق پوچ می‌نامد. هدف ما این است که با بررسی این مدل بتوانیم عیب و ایرادات رابطه را شناسایی کنیم و برای حل آن‌ها اقدامی انجام دهیم. بنابراین به شما توصیه می‌کنم نکاتی طلایی این سه مقاله را با دقت زیاد مطالعه کنید. هر کدام از آن‌ها حاوی مطالب بسیار ارزشمندی برای رشد فردی و پیشرفت رابطه‌ای است.

 

نکات طلایی ازدواج: 
لازم به ذکر است که این نکات به ترتیب خاصی بیان نشده است، بنابراین الویت برای توجه به آن‌ها به سطح رابطه شما باز می‌گردد. لطفاً توجه داشته باشید که برای موفقیت در ازدواج باید تلاش کنیم و بسیاری از این نکات و مسائل به صورت عادی در رابطه ما وجود ندارد. ما باید یاد بگیریم که چگونه صمیمیت را در رابطه به وجود بیاوریم. نکات جالبی که در این مقالات می‌بینید را حتماً با همسرتان به اشتراک بگذارید و در مورد آن‌ها با هم صحبت کنید.

 

اول. اگر هدف شما این است که ازدواج شما طولانی شود، باید خود را آماده کنید که در مورد سهمتان در رابطه مسئولیت‌پذیر باشید- چه خوب و چه بد.
زمانی که یکی از زوجین در مورد سهم خود در ازدواج، از مکانیزم های دفاعی نظیر انکار استفاده می‌کند، رابطه دچار مشکل جدی خواهد شد. مسئولیت‌پذیری  به ما کمک می‌کند  از بخش بالغ روان خود بیشتر استفاده کنیم و برای بهبود رابطه تلاش کنیم. البته پذیرفتن مسئولیت اشتباهات در رابطه همیشه بازخورد مورد نظر شما را به همراه نخواهد داشت، اما ما باید وظیفه خود را انجام دهیم. فراموش نکنیم که مسئولیت پذیری فقط به معنای یک عذرخواهی خشک و خالی نیست، شما برای ترمیم اتفاق ناخوشایندی که رخ داده باید کاری انجام دهید. همچنین باید به خودتان متعهد شوید که دیگر قرار نیست این اتفاق دوباره رخ دهد.

 

دوم. تحقیقات به ما نشان داده که لمس کردن سبب ترشح اکسیتوسین می‌شود.
دستان یکدیگر را در هنگام قدم زدن بگیرید، هم دیگر را بغل کنید و تا جایی که می‌توانید هم دیگر را لمس کنید. 

 

سوم. یاد بگیرید چگونه نظر مخالف همسرتان را بپذیرید.
همیشه اختلاف نظر در رابطه پیش می‌آید و این‌طور نیست که دو نفر بتوانند در مورد هر چیزی با یکدیگر موافقت کنند. بسیار مهم است که زن و مرد یاد بگیرند در هنگامی که با اختلاف نظر مواجه می‌شوند، چگونه رفتار کنند. بسیار مهم است که ما با تفاوت‌های یکدیگر آشنا شویم و آن‌ها را بپذیریم.

 

چهارم. همیشه قیمت هدیه‌ای که می‌خرید مهم نیست، وقت و انرژی که برای انتخاب و تهیه آن صرف می‌کنید نیز بسیار ارزشمند است.
گاهی اوقات چند خط نوشته از صمیم قلب می‌تواند تأثیر حیرت‌انگیز داشته باشد. نیاز نیست حتماً خود را اسیر هدایای پر زرق و برق کنید. شما با صرف وقت و انرژی برای تهیه هدیه‌ای خاص به همسرتان نشان می‌دهید چقدر برای شما مهم و ارزشمند است.

 

پنجم. همسر شما نیاز دارد که شنیده شود.
گاهی اوقات زمانی که همسر ما در مورد مشکلی صحبت می‌کند، ما به سرعت مضطرب می‌شویم و تمایل داریم مشکل او را حل کنیم و یا هر کاری که از دستمان بر می‌آید را انجام دهیم. اضطراب سبب می‌شود که نتوانیم حرف‌های او را با دقت بشنویم. گاهی اوقات افراد فقط نیاز دارند که کسی به حرف‌هایشان گوش کند. همین توجه و دقت عمیق می‌تواند به فرد آرامش بیشتری بدهد. شنیدن یک مهارت بسیار مهم و کلیدی در رابطه عاطفی است که شما باید آن را یاد بگیرید. فراموش نکنیم با توجه به حرف‌های همسرتان، می‌توانید کیفیت ازدواج را بالا تر ببرید. 

 

ششم. تلاش برای تغییر رفتار همسرتان، هدر دادن انرژی است و هیچ فایده‌ای ندارد.
معمولاً افراد فراموش می‌کنند که مشکلات بین فردی در واقع نوعی مشکل فردی است که در رابطه خود را نشان می‌دهد، بنابراین فرد باید برای حل آن به درون خود رجوع کند. غالباً افراد به دلیل ناآگاهی از این موضوع، تلاش می‌کنند همسر خود را تغییر دهند که کاملاً کار بیهوده است. شما باید در برابر مسائل درونی خود مسئولیت‌پذیر باشید و برای حل آن‌ها تلاش کنید. جدا از شما خواهش می‌کنیم، دست از تلاش برای تغییر و کنترل دیگران بردارید.

 

هفتم. مشکل را ببینید و برای حل آن تلاش کنید.
گاهی اوقات ما فکر می‌کنیم که مشکلاتی که در ازدواج یا رابطه زناشویی وجود دارد، خودبه‌خود حل خواهد شد. باور کنید همان طور که سرماخوردگی خودبه‌خود درمان شود، مشکلاتی نظیر فقدان گفتگو در رابطه، عصبانیت از یکدیگر، سردی رابطه جنسی و عدم توجه به یکدیگر، نیز قابل حل خواهد بود. شما باید در قدم اول مشکل را ببینید. انکار کمکی به شما نخواهد کرد. لطفاً توجه کنید که وجود مشکل در رابطه زناشویی به معنای این نیست که باید دنبال مقصر بگردیم. شما و همسرتان در این رابطه با یکدیگر شریک هستید و باید با کمک یکدیگر مشکلات را حل کنید، یا حداقل اگر یکی از شما مشکلی فردی دارد می‌توانید از او حمایت کنید تا به مسئله خود با جدیدت و روحیه بالاتری رسیدگی کند.

 

هشتم. در زمان جر و بحث و مجادله، از سرزنش همدیگر خودداری کنید.
می‌رسیم به یکی از مهم‌ترین مسائل در رابطه عاطفی، در هنگام مجادله دست از سرزنش همدیگر بردارید و بیشتر به حرف همدیگر گوش کنید. طرف مقابل دشمن شما نیست که این‌گونه به او می‌تازید. باید مراقب باشیم که در هنگام عصبانیت ممکن است چه آسیبی به یکدیگر بزنیم. سرزنش هیچ‌وقت مشکلی را حل نمی‌کند بلکه سرآغاز ایجاد چالش‌های عمیق در آینده خواهد بود. مراقب کلماتی که در هنگام عصبانیت استفاده می‌کنید باشید. 

 

نهم. عدالت باید در رابطه رعایت شود.
رعایت عدالت در رابطه کار بسیار سختی است زیرا قوانین مشخصی در مورد آن وجود ندارد. اما برای اینکه بتوان این مشکل را حل کرد، توصیه می‌کنیم شما و همسرتان قوانین دقیقی در مورد وظایف خود در ازدواج بنویسید تا هرکس بیشتر با مسئولیت‌های خود آشنا شود. مثلاً در مورد مسائل مالی یا مراقبت در کودک چه کسی مسئول است و باید چه کاری انجام دهد؟ سؤالاتی نظیر این را بر روی کاغذ یادداشت کنید و با همدیگر آن‌ها را پاسخ دهید.

 

دهم. هر گونه میل و تمایل به سرزنش همسرتان را متوقف کنید.
گاهی اوقات تمایل زیادی داریم که دیگران را سرزنش کنیم. لطفاً مراقب باشید، حواستان به کلماتی که استفاده می‌کنید باشد. هیچ انسانی شایسته سرزنش نیست حتی اگر مرتکب اشتباه شده باشد. شما باید هر کاری برای حمایت از همسرتان انجام دهید و این چیزی است که به تداوم ازدواج کمک می‌کند.

 

یازدهم. ارتباط و زمان‌های دو نفر سبب تقویت ازدواج می‌شود.
ازدواج رابطه‌ای است که نمی‌توان آن را بدون حضور دیگری تصور کرد. همیشه باید در کنار همدیگر باشید. ارتباط میان شما دو نفر اهمیت حیاتی دارد. بر روی ارتباط قوی میان خود و همسرتان متمرکز شوید. مثلاً زمان فیکس شده‌ای را در هر هفته تعیین کنید و برای شام به رستوران بروید یا در خانه با هم شام درست کنید. 

 

دوازدهم. یکی از مهم‌ترین عوامل ایجاد ازدواج خوب، احترام است.
احترام، احترام و احترام، هیچ وقت فراموش نکنید که همسر شما باید محترم‌ترین فرد در زندگی‌تان باشد. تحت هیچ شرایط به یکدیگر توهین نکنید. کلمات بد زمانی که از دهان جاری می‌شوند، دیگر به جای سابق خود باز نخواهند گشت و تاثیرشان را می‌گذارند. بنابراین مراقب حرف‌هایتان باشید. 

 

سیزدهم. ده دقیقه از روز را به صحبت با همسرتان اختصاص دهید.
البته شما در طول روز بسیار بیشتر از ده دقیقه با همسرتان صحبت می‌کنید، اما منظور ما در اینجا صحبت در مورد مسائل شخصی او است، مثلاً فیلم یا کتاب مورد علاقه، خاطره خوشایند دوران کودکی، یا اسم سه تا از بدترین آهنگ‌های تاریخ موسیقی و .... این گفتگو به شما کمک می‌کند تا به جنبه‌های پنهان‌تر شخصیت یکدیگر نزدیک شوید. در این گفتگو می‌خواهیم او را دعوت کنیم تا بیشتر در مورد خودش حرف بزند. 

 

چهاردهم. شما می‌توانید ارتباط احساسی عمیقی با همسرتان داشته باشید یا دائماً او را کنترل کنید، نمی‌توان هر دو را با هم انجام داد.
گزینه اول برای یک ازدواج ماندگار بهتر است، لطفاً سراغ دومی نروید. کسانی که به گزینه دوم توجه می‌کنند، همیشه با شکست بسیار سنگینی مواجه می‌شوند. ما نمی‌توانیم انسانی را کنترل کنیم و کنترل نزدیک‌ترین فرد زندگی به ما نشانه‌ای از بی‌احترامی به او است.

 

حسان صادقی
 

نظرتان را درمورد کارگاه با ما به اشتراک بگذارید