Your browser does not support JavaScript!

تلفن

09196600444

ایمیل

مشاهده ایمیل

ساعت کاری

9 صبح تا 10 شب

تحقیقات جدید در مورد ارتباط کرونا و آسیب‌های روانی

تحقیقات جدید در مورد ارتباط کرونا و آسیب‌های روانی

کرونا، این روزها سرخط خبرهاست. این ویروس مرگبار که تاکنون جان افراد زیادی را گرفته است، نه‌تنها سلامت جسم بلکه سلامت روان افراد را نیز تحت‌الشعاع قرار می‌دهد و بر اساس تحقیقات انجام شده، عوارض پس از کرونا تنها به جسم و فیزیولوژی انسان محدود نمی‌شود بلکه به روح و روان هم آسیب می‌زند. این نتایج محققین و اندیشمندان را بر آن داشت تا مطالعات گسترده‌تری در این خصوص انجام دهند.


سلامت روان در لیست خطر ابتلا به کرونا اضافه شد: چه معنایی برای شما دارد؟
مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری‌ها (CDC) وضعیت سلامت روان افراد را در فهرست عوامل خطر مرتبط با کرونا اضافه کرده است. این رویداد در سپتامبر 2021 بر اساس گزارش‌های حاصل از تحقیقات جدید به ثبت رسید. دکتر آرتور سی. ایوانز جونیور  از اعضای APA  اظهار داشته است که افزودن فاکتور سلامت روان به لیست عوامل خطر با حمایت انجمن روانشناسی آمریکا و همچنین اثرگذاری آن بر سلامت رفتار افراد همراه بوده است.


این تحقیق چه می‌گوید؟
بر اساس گفته‌های اعضای CDC، این اقدام بعد از بررسی نتایج حاصل از دو تحلیل صورت پذیرفته است. اولین تحلیل که در جولای 2021 منتشر شد، شانزده پژوهش را در هفت کشور مورد بررسی قرار داده بود و نتیجه آن، ارتباط معنادار افت وضعیت سلامت روان و ابتلا به کرونا را تائید می‌کرد.
طیف اختلالات سلامت روان که در این تحقیق بررسی شد به شرح زیر است:
•    روانگسیختگی
•    علائم روان پریشی
•    اختلال دوقطبی
•    اختلال افسردگی اساسی (MDD)
•    اختلالات اضطرابی
•    اختلالات خلقی
•    اختلالات شخصیتی
•    اختلال در غذا خوردن
•    مصرف الکل
•    مصرف مواد مخدر
دومین تحلیل در ژانویه 2021 انجام شد و نتیجه این بود که افراد با پیش زمینه اختلالات خلقی، ریسک بالاتری در ابتلا به کرونا دارند.
علاوه بر این تحقیقات، مطالعه جامعی که در اکتبر 2021 منتشر شد، نشان داد کیفیت پایین سلامت روان فرد پیش از ابتلا به کرونا با احتمال آلودگی بالاتری به آن در جمعیت ایالات متحده گزارش شده است. این بدان معناست که افراد با زمینه ناراحتی روانی، احتمالاً دارای سیستم ایمنی ضعیف‌تری نسبت به سایرین می‌باشند که این خود عاملی برای ابتلا به کرونا است. پیش از این هم بر اهمیت تقویت سیستم ایمنی بدن با کمک هر روشی در جهت مبارزه و پیش‌گیری کرونا تأکید شده بود.

 

چرا اختلالات خلقی خطر ابتلا به کرونا را افزایش می‌دهد؟
بر اساس گزارش موسسه ملی سلامت روان، حدود 21 درصد از جامعه آمریکا، حداقل یک‌بار اختلالات خلقی را تجربه می‌کنند. بر اساس منابع معتبر، اختلالات خلقی با عملکرد سیستم ایمنی پایین‌تر و نرخ بالاتر بیماری‌های قلبی عروقی به عنوان عامل خطری با ابتلا به کرونا مرتبط است. علی‌رغم اهمیت سلامت در جامعه امروز، گزارش‌ها حاکی از این است که افراد با کیفیت پایین‌تر سلامت روان، خدمات مراقبتی ضعیف‌تری را هم دریافت می‌کنند. متأسفانه جوامع اندکی بر اهمیت سلامت روان، جدا از نگرانی ابتلا به کرونا تأکید می‌کنند. این در حالی است که تحقیقات متعددی اظهار داشته‌اند که حتی درصد قابل‌توجهی از بیماری‌های جسمانی نیز ریشه روانی دارند. بنابراین لازم است که امروزه، سلامت روان در بالاترین اولویت قرار بگیرد.

 

 سبک زندگی

مونیکا گاندی، متخصص بیماری‌های عفونی در دانشگاه کالیفرنیا، نرخ بالای مصرف سیگار و اختلالات مصرف مواد در افراد مبتلا به اختلالات خلقی را نیز بی‌تأثیر نمی‌داند. به گفته ایوانز همچنین استرس و بی‌خوابی ممکن است ابتلا به بیماری‌های ناشی از کرونا را تحت تأثیر قرار  دهد. در این خصوص، با بهره‌گیری از تکنیک‌های تغییر و بهبود سبک زندگی می‌توان در این دوران به افراد کمک کرد تا از هرگونه آسیب احتمالی به دور باشند.

 

عوامل تعیین کننده اجتماعی
اقدامات بهداشت عمومی مرتبط با کرونا مثل قرنطینه، اثرات مخربی بر افراد با شرایط خاص سلامت روان گذاشته است. احتمال اینکه عوامل زیر در آنچه گفته شده دخیل باشند وجود دارد:
o    ناامنی اقتصادی
o    دسترسی کمتر به مراقبت‌های بهداشتی پیشگیرانه
o    سواد سلامت پایین‌تر
o    زندگی در تنهایی
همان‌طور که شاید اکثر ما مطلع باشیم، کرونا به تنهایی توانسته بر اکثر ابعاد زندگی ما تأثیرات مخرب بگذارد. نگرانی‌های اقتصادی و نا امنی در حوزه معیشت افراد، نسبت به هر زمان دیگری بیشتر احساس می‌شود. تمامی این عوامل استرس‌زا می‌توانند بر سیستم ایمنی افراد اثرگذار بوده و موجب ضعیف‌تر شدن هرچه بیشتر آن شوند. طبق گفته‌های CDC اختلالات خلقی می‌توانند خطرناک‌ترین وضعیت را ایجاد کرده و افراد مبتلا به سایر اختلالات سلامت روان نیز باید اقدامات احتیاطی را جدی بگیرند افراد بسیار مضطرب از لحاظ ساختار عصبی مغزشان، به طور مداوم فعالیت ستیز یا گریز را تجربه می‌کنند. در حالی که داده‌های زیادی جهت تأیید فرض اولیه در دست نیست، اما به گفته ایوانز، سازمان روانشناسی آمریکا همچنان به حمایت از این موضوع( توجه به وضعیت سلامت روان) خواهد پرداخت.

 

آیا افسردگی از علائم کرونا است؟
شاید برخی از ما، عزیزانمان را بر اثر کرونا از دست داده ایم و یا با بحران‌های دیگری دست و پنجه نرم کرده‌ایم. چنین چیزی می‌تواند منجر به افسردگی شود. بر اساس گزارش مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری، در سال‌های 2020 و 2021، تشخیص اختلالات اضطرابی و افسردگی از 36 درصد به 41 درصد افزایش یافته است. اما آیا این علائم افسردگی فقط ناشی از عوامل خارجی است یا افسردگی اثر باقیمانده بیماری است؟ متأسفانه به دلیل شیوع بالای این ویروس و همچنین خطرات احتمالی، درصد بسیار کمی از افراد توانسته‌اند برای عزیزان از دست رفته خود سوگواری کرده و از این بحران روحی عبور کنند. سوگ حل نشده نیز می‌تواند به صورت منفی بر روان افراد تأثیر بگذارد.

 

علائم سلامت روان و کرونا
با وجود تحقیقات پی در پی در حوزه کرونا، هنوز هم اطلاعات محدودی از اثرات بلند مدت آن در دست است. با این حال نشانه‌هایی وجود دارد که بیانگر ارتباط کرونا و افسردگی است. در پژوهشی اظهار شد که ویروس کرونا به طور غیرمستقیم لخته‌های خونی ایجاد کرده که می‌تواند باعث آسیب مغزی شود. در مطالعه دیگری، به آسیب غیر مستقیم سیستم ایمنی بدن بر سلول‌های مغز هنگام مبارزه با ویروس کرونا اشاره شده است. تأثیر ویروس کرونا بر مغز، خطر چالش‌های سلامت روان را افزایش می‌دهد. حدود 20 درصد از افراد پس از دریافت تست مثبت کرونا دچار اختلالات سلامت روان می‌شوند. به نظر می‌رسد علائم سلامت روانی که در نتیجه کرونا ایجاد شده‌اند نیز 6 ماه پس از بهبودی باقی می مانند. همچنین به نظر می‌رسد بین علائم بیماری کرونا و علائم رایج افسردگی ارتباطی وجود دارد. به عنوان مثال، از دست دادن حواس بویای و چشایی با علائم افسردگی و اضطراب همراه بوده‌اند.

 

تأثیرات همه‌گیر کرونا بر سلامت روان
حتی اگر به کرونا مبتلا نشده‌اید، احتمالاً تحت تأثیر اثرات آن قرارگرفته‌اید. انسان‌ها طوری تربیت شده‌اند که پس از رعایت فاصله اجتماعی و فیزیکی، ارتباط را به‌عنوان یکی از عناصر مهم وجودی از دست خواهند داد. بر اساس تحقیقات با شروع همه‌گیری کرونا، افزایش علائم افسردگی و اضطراب مشاهده شده است. قرنطینه‌ها و در پی آن فعالیت فیزیکی و ارتباطات اجتماعی کمتر نیز با بروز علائم اضطراب و افسردگی ارتباط داشته‌اند. همچنین در افرادی که شغل خود را به دلیل شیوع کرونا  از دست داده‌اند، سطح استرس بالاتر، اضطراب بیشتر و علائم افسردگی بیشتری گزارش شده است.
عواملی که می‌توانند افسردگی را در این دوران تحریک کنند شامل موارد زیر می‌شوند.
•    ترس از بیمار شدن یا مردن در اثر کرونا
•    کاهش دسترسی به مراقبین
•    سوگواری برای رفتگان

چگونگی مدیریت افسردگی
در زمان بحران ممکن است دچار افسردگی شوید. اما همواره روزنه امیدی وجود دارد. با ساخت واکسن کرونا، محافظت از سلامت فیزیکی تسهیل شده است. بنابراین لازم است که با به‌کارگیری راهبردهای زیر، توجه بیشتری به سلامت روان خود داشته باشید:
•    مدیتیشن
•    تنفس عمیق
•    8 ساعت خواب با برنامه منظم
•    اجتناب از مصرف الکل و مواد
•    حفظ ارتباطات اجتماعی
•    واکسن زدن


چه زمانی کمک بگیریم؟
اگر تاکنون با وضعیت سلامت روان خود چالش نداشته‌اید، به راحتی در یافتن کمک مناسب دچار سردرگمی خواهید شد. طبیعتاً هر فردی، در وهله اول از وضعیت نابسامان روحی خود آگاه خواهد شد و همین امر می‌تواند بر اضطراب او دامن بزند. بااین‌وجود، افسردگی مسئله لاینحلی نبوده و به راحتی قابل کنترل و درمان است. گاهی اوقات گام‌های ساده مثل ترک موقت شغل، بیرون رفتن از خانه، یا صحبت کردن با یکی از عزیزان، کمک کننده است. اما چطور می‌توان میزان غم و اندوه را در مرز افسردگی تشخیص داد؟ به بیان بهتر، خود فرد چطور می‌تواند متوجه شروع این ناراحتی در خود شده و اقدام لازم در زمان درست را بکار بندد؟
اگر هر یک از علائم زیر را به مدت 2 هفته در خود احساس کردید، می‌توانید به افسردگی مشکوک باشید.
o    دردهای غیر منتظره
o    ناتوانی در تمرکز
o    مشکل خواب
o    تغییرات در اشتها
o    تحریک‌پذیری
افسردگی می‌تواند ریسک آسیب به خود و یا خودکشی را افزایش دهد. زمانی که شرایط سختی را سپری می‌کنید، همواره راهی برای کمک هست. نا امیدی، حتی در صورت دسترسی به بهترین امکانات درمانی، روان درمانگران و روان‌پزشکان، می‌تواند سطح انرژی روانی یک فرد را تا حد قابل توجهی کاهش داده و باعث بروز اقدامات خطرناک از طرف فرد، چه برای خود و چه برای اطرافیان شود. فلذا  نباید از نشانه‌های زیر به عنوان عوامل خطر نیز غافل شد.
o    افزایش مصرف مواد
o    الگوهای خواب نامنظم
o    پرخاشگری بیشتر از حد معمول
o    خستگی مداوم
o    از دست دادن علاقه به دوستان، خانواده و فعالیت‌ها
هرکدام از این عوامل می‌توانند به عنوان زنگ خطر عمل کرده، خود فرد و اطرافیان وی را از وجود چنین مسئله‌ای آگاه کنند. مهم‌ترین نکته همان‌طور که گفته شد، اتخاذ بهترین تصمیم با هدف تسهیل شرایط و بهبود وضعیت فرد است.

 

منبع: PsychCentral

نظرتان را درمورد کارگاه با ما به اشتراک بگذارید