Your browser does not support JavaScript!

تلفن

09196600444

ایمیل

مشاهده ایمیل

ساعت کاری

9 صبح تا 10 شب

باید از شر افسردگی خلاص شوید

باید از شر افسردگی خلاص شوید

افسردگی نوعی وضعیت بالینی به شمار می‌رود که باید با آن مانند بیماری‌های دیگر نظیر سرماخوردگی یا آنفولانزا برخورد کرد. به بیان ساده‌تر، افسردگی قرار نیست خود به خود یا با گذشت زمان درمان شود. ما باید برای حال بد خود کاری انجام دهیم. دوستان عزیز فراموش نکنید که ما نباید به حال بد عادت کنیم. در عوض باید برای درمان آن تمام تلاش خود را انجام دهیم. افسردگی بیماری است که باید از شر آن خلاص شد. همان گونه که تشخیص بیماری مانند آنفولانزا توسط پزشک متخصص انجام می‌شود، تشخیص افسردگی نیز باید توسط روانشناس بالینی و روان‌پزشک صورت بگیرد. هدف ما از نگارش این مطالب، ایجاد آگاهی بیشتر در مورد این اختلال آسیب رسان است، تا شما سریع‌تر در مسیر درمانی قرار بگیرید. لطفاً به مطالب زرد و سطحی کانال‌های تلگرامی و اینستاگرام توجه نکنید و در صورت مشاهده علائم، حتماً به متخصص سلامت روان مراجعه کنید.

 

چگونه اختلال افسردگی را شناسایی کنیم 
در بخش اول آموزه‌های خود می‌خواهیم با تشخیص افسردگی و نشانگان آن بیشتر آشنا شویم. برخی از این نشانگان الزاماً به دلیل افسردگی نیستند و شاید فرد به دلایلی از ناراحتی شدیدی رنج می‌برد که با گذشت زمان بهتر خواهد شد. ما باید به مدت زمان وجود علائم نیز توجه کنیم. دوباره خدمت شما عزیزان یادآوری می‌کنیم، مطالب این مقاله فقط جهت بالا بردن آگاهی شما است، لطفاً تلاش نکنید که خود و دیگران را درمان کنید. 

 

به مدت دو هفته وضعیت روزانه و احساس خود را ارزیابی کنید 
اگر خلق افسرده دارید، مثلاً احساس اندوه می‌کنید یا علائق خود را از دست داده‌اید و به سختی از چیزی لذت می‌برید، ممکن است افسرده شده باشید. این علائم باید هر روز در شما دیده شود و حداقل به مدت دو هفته ادامه پیدا کند. لطفاً توجه کنید که ممکن است همه ما یک روز بد در زندگی داشته باشیم که سبب شود حال و هوایمان به هم بریزد. اما صحبت ما در اینجا ربطی به یک روز بد ندارد، ما در مورد الگویی از حال بد صحبت می‌کنیم که در یک فاصله زمانی مشخص تجربه می‌شود، و ممکن است برای مدتی علائم آن خاموش شود، اما دوباره باز گردد. بنابراین، چیزی که در اینجا اهمیت دارد، الگوی تکرار شونده‌ای از حال بد است. این افراد به دلیل تغییرات شدید خلقی در محل کار یا موقعیت‌های اجتماعی دچار مشکل می‌شوند. شاید واضح‌ترین نشانه را بتوانید در از دست دادن علاقه فرد برای انجام کارهایی که قبلاً بسیار لذت بخش بوده ببینید. افسردگی دلیل اصلی ایجاد این الگوهای تکرار شونده است. فراموش نکنیم که این مشکلات قرار نیست با گذشت زمان حل شود. 


به علائم دیگر افسردگی نیز توجه کنید
در کنار نشانگانی که در بخش قبل به آن‌ها اشاره شد، افسردگی، علائم دیگری نیز با خود به همراه دارد که باید مورد توجه قرار بگیرد. صحبت ما در مورد یک بازه زمانی حدوداً دو هفته‌ای است:

  •     از دست دادن اشتها و کاهش وزن
  •     خواب آشفته (یا فرد نمی‌تواند بخوابد، یا زیادی می‌خوابد)
  •     خستگی و از دست دادن انرژی
  •     تحریک پذیری 
  •     احساس بی‌ارزشی و احساس گناه شدید
  •     مشکل در تمرکز و احساس تردید
  •     افکار تکرارشونده در مورد مرگ و خودکشی، تلاش برای خودکشی یا نقشه کشیدن برای آن

 

اگر افکار تکرار شونده در مورد خودکشی دارید، باید سریع کمک بگیرید
این موضوع دارای اهمیت زیادی است، بنابراین جداگانه به آن می‌پردازیم. یکی از مهم‌ترین نشانگان افسردگی شدید، افکار مربوط به خودکشی است. این افکار دست از سر فرد بر نمی‌دارند و در موقعیت‌های مختلف به سراغ او می‌آیند. ناامیدی و درماندگی عمیق، چاشنی اصلی این افکار هستند. بنابراین در صورتی که این افکار در ذهن شما می‌چرخند یا کسی از نزدیکانتان دچار این مشکل است، باید به سرعت سراغ کمک متخصص بروید. در این شرایط روان‌پزشکان می‌توانند به شما کمک کنند.

 

تفاوت بین افسردگی و اندوه
یکی از مهم‌ترین مطالبی که باید در مورد افسردگی بدانیم این است که اندوه با افسردگی تفاوت دارد. اندوه یکی از اصلی‌ترین هیجانات انسان به شمار می‌رود. این هیجان زمانی تجربه می‌شود که ما چیزی را از دست می‌دهیم. تجربه اندوه به ما کمک می‌کند تا برای چیزها یا کسانی که از دست داده‌ایم سوگواری کنیم. اندوه یک جریان طبیعی روانی است. اما افسردگی یک بیماری جدی به شمار می‌رود. شما باید بتوانید وجه تمایز این دو را ببینید. 

 

فعالیت‌هایی که در دو هفته گذشته انجام دادید را بر روی کاغذ بنویسید
لیستی از تمام فعالیت‌های دو هفته گذشته خود تهیه کنید، از رفتن به مدرسه گرفته تا محل کار و یا قرار ملاقات با دوستان در کافه؛ هیچ‌ چیز را از قلم نیندازید. آیا الگوی مشخصی در فعالیت‌های شما دیده می‌شود؟ این لیست می‌تواند به شما رفتارهای پر ریسک را نشان دهد. تغییرات خلقی بر روی رفتار انسان تأثیر می‌گذارد، اما گاهی اوقات ما متوجه این تأثیرات نیستیم. نوشتن این لیست قرار است به ما کمک کند تا تغییرات را بهتر متوجه شویم. البته اگر افسرده‌اید، پر کردن این لیست می‌تواند کار بسیار دشواری باشد. بنابراین به خود سخت نگیرید، و آرام آرام جلو بروید.

 

از دیگران بپرسید آیا تغییری در خلق شما دیده‌اند
افراد افسرده معمولاً از دیگران اجتناب می‌کنند. یکی از احساسات ناخوشایندی که بیمار افسرده تجربه می‌کند، شرم است. او نسبت به حال بد خود احساس شرمندگی می‌کند و برایش بسیار سخت است که از دیگران کمک بخواهد یا در مورد بیماری خود صحبت کند. شما باید به این احساس هوشیار باشید. افسردگی می‌خواهد شما را از دنیا جدا کند و به درون غار تنهایی ببرد. با اعضا خانواده یا دوستان قابل اعتمادتان صحبت کنید. از آن‌ها بپرسید آیا تغییر خاصی در خلق یا رفتار شما دیده‌اند یا نه. 

 

از پزشکتان بپرسید آیا وضعیت جسمی شما در افسردگی نقش دارد یا نه
برخی بیماری‌ها مانند تیروئید یا تغییرات هورمونی می‌توانند در ایجاد افسردگی نقش داشته باشند. بهتر است در صورت مشاهده نشانگان افسردگی حتماً این موضوع را با پزشک یا روان‌پزشک چک کنید. همان طور که گفتیم، نقش روان‌پزشک در درمان افسردگی، خصوصاً در صورت وجود مشکلات جسمی، بسیار کلیدی و پر اهمیت است.

 

درمان تخصصی 
در این بخش می‌خواهیم به بررسی کمک‌های تخصصی که در دسترس بیمار افسرده قرار دارد، بپردازیم. همان طور که قبلاً اشاره کردیم، افسردگی یک بیماری است و باید درمان شود. قرار نیست حال بدی که به دلیل افسردگی تجربه می‌کنید، همیشه با شما باشد، به شرط آنکه بخواهید کاری برای آن انجام دهید. من کاملاً درک می‌کنم که در شرایط سختی هستید. اما باور کنید شما باید کاری انجام دهید. اجازه ندهید که این بیماری تمام وجود شما را فرا بگیرد. با آن مبارزه کنید و اجازه دهید دیگران به شما کمک کنند. 

 

روانشناس یا روان‌پزشک؟
یکی از مهم‌ترین دغدغه افراد افسرده این است که برای کمک پیش چه کسی باید بروند. ما در ایران متخصصین بسیار برجسته‌ای در حوزه سلامت روان داریم. اما بسیار مهم است که با تخصص این عزیزان بیشتر آشنا شویم. در مقالات آینده بیشتر به بررسی تفاوت‌های عملکرد روانشناسان و روان‌پزشکان خواهیم پرداخت. اما به صورت کلی، اگر علائمی که در بیمار دیده می‌شود بسیار وخیم باشد، مانند تمایل به خودکشی یا انزوای کامل، بهتر است در مرحله اول بیمار به روان‌پزشک مراجعه کند. البته اگر شما با علائم ذکر شده به روانشناس نیز مراجعه کنید، او شما را به روان‌پزشک برای دارو درمانی یا حتی بستری شدن ارجاع می‌دهد. اما اگر علائم خفیف‌تر بود و بیمار می‌توانست تا حدودی در مورد خود صحبت کند، بهتر است در مرحله اول به روانشناس مراجعه شود تا کار درمانی از طریق رویکردهای روان درمانی پیش برود. در مورد بیماری سخت مانند افسردگی اساسی، دارو درمانی و روان درمانی در کنار یکدیگر بهتر پاسخ می‌دهند. لطفاً به یاد داشته باشید، که برای درمان حال بد خود نباید به پزشک مراجعه کنید. تجویز داروهای روانی فقط در حوزه تخصصی روان‌پزشکان به شمار می‌رود و فقط باید به آن‌ها اعتماد داشت. نکته مهم در مورد درمان افسردگی این است که فرد باید برای درمان خود اقدام مناسبی انجام دهد و به متخصص مراجعه کند. ما در این مقالات به شما شیوه‌هایی را نشان خواهیم داد که با انجام آن‌ها حال شما بهتر خواهد شد، اما این روش‌ها در کنار درمان تخصصی و حرفه‌ای نتیجه می‌دهد. بنابراین اگر فکر می‌کنید که حال شما به صورت غیر طبیعی بد است، حتماً به متخصص سلامت روان مراجعه کنید.
همیشه این دغدغه برای بیماران وجود دارد که چگونه روانشناس یا روان‌پزشک خوب پیدا کنند. در چند مقاله در سایت دانا به ویژگی‌های روانشناس خوب اشاره کرده‌ایم، اما به صورت کلی شما می‌توانید با مراجعه به مراکز روانشناسی معتبر، مانند کلینیک روانشناسی دانا، متخصصین حرفه‌ای را پیدا کنید که می‌توانند به شما کمک کنند. ارزیابی سوابق، مدرک تحصیلی، مجوز کار و حوزه تخصصی درمانگر به شما کمک می‌کند تا انتخاب بهتری داشته باشید.
در مقاله بعدی به روش‌ها و تمریناتی می‌پردازیم که انجام آن‌ها می‌تواند به بیماران افسرده کمک کند. 

 

صبر، صبر و صبر
در نهایت به یاد داشته باشیم که فرآیند درمان، احتیاج به زمان دارد. شما باید این زمان و فرصت را برای خود مهیا کنید. صبور باشید. هیچ تغییری به سرعت اتفاق نمی‌افتد. شما باید به خود زمان بدهید تا التیام پیدا کنید. ممکن است در طول مسیر درمان، بارها و بارها ناامیدی به سراغ شما بیاید و بخواهید درمان را رها کنید. در این لحظات باید مراقب خودتان باشید. احساس ناامیدی را در جلسه درمان با درمانگرتان مطرح کنید. شما باید با هم از این موانع عبور کنید تا دنیا دوباره به شما لبخند بزند. هیچ انسانی شایسته تحمل حال بد نیست اما گاهی این اتفاقات در زندگی ما رخ می‌دهد. ما باید بتوانیم در مقابل طوفان‌های زندگی، مانند افسردگی، از خودمان مراقبت کنیم. افسردگی یک بیماری است، ما باید بتوانیم در مورد بیماری خود با دیگران حرف بزنیم و از متخصصان کمک بخواهیم. افسردگی سرنوشت شما نیست، لطفاً به حال بد عادت نکنید.

منبع: wikihow
 

نظرتان را درمورد کارگاه با ما به اشتراک بگذارید